Brussel wil scholen in code geel houden

© AM/BRUZZ
| Een klas in het Technisch Atheneum van Jette.

De voorbije weken leek het soms alsof het al vaststond dat de scholen in het Brussels gewest na deze week van code geel naar oranje overschakelen. “Maar dat willen we ten allen prijze vermijden,” zegt Hoge Ambtenaar Vivlane Scholliers.

Alle scholen in het land starten deze week in code geel. Dat betekent dat er veiligheidsmaatregelen gelden, maar dat iedereen die niet besmet of mogelijk besmet is wel fysiek naar school kan.

De voorbije weken leek het vaak dat de meest getroffen gebieden – waaronder het Brussels gewest – na de eerste week bijna zeker naar code oranje zouden overgaan. Die kleurcode heeft vooral voor het secundair ingrijpende gevolgen. De leerlingen van tweede en derde graad zouden dan halftijds thuisonderwijs volgen.

De Brusselse autoriteiten willen echter vermijden dat het zover komt. Dat zegt Hoge Ambtenaar Viviane Scholliers aan onze redactie. De Hoge Ambtenaar heeft een deel van de gouverneursbevoegdheden in Brussel en is verantwoordelijk voor noodplanning. "Natuurlijk kijken we ook naar het aantal besmettingen, maar als het kan willen we code geel behouden."

Onderwijskloof niet verdiepen

Scholliers zit vandaag nog samen met de gemeenten en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) om de coronaaanpak bij het begin van het schooljaar te bespreken. “We willen er ook graag voor zorgen dat alle gemeenten op een lijn blijven qua kleurcode,” voegt Scholliers eraan toe.

De gezondheidsinspectie van de GGC liet vorige week al verstaan dat het de bedoeling is om Brussel in code geel te houden en kinderen zo maximaal de mogelijkheid te geven naar school te gaan. Ook de GGC wil vermijden dat verschillende gemeenten andere kleurcodes zouden hanteren. Zo'n situatie zou de onderwijskloof in Brussel verder kunnen uitdiepen. De gemeenten met meer besmettingen zijn immers vaak ook de gemeenten waar de leerachterstand nu al het grootst is. Als leerlingen uit die gemeenten dan ook nog thuis moeten blijven zal die situatie alleen maar verergeren, vreest de GGC.

In Brussel willen de Hoge Ambtenaar en de gemeenten de komende dagen en weken samen beslissen over de toekomstige kleurcodes voor de scholen. In theorie kan een gemeente ook op eigen houtje een verandering van kleurcode aanvragen. Die aanvraag moet dan wel nog goedgekeurd worden door de verschillende onderwijsministers.

Een algemene code geel verhindert scholen en gemeentebesturen niet om lokale maatregelen te nemen in scholen met veel besmettingen. Scholen kunnen ook preventief voor een verstrenging kiezen. Zo bleek vorige week al dat het Atheneum Brussel vanaf 3 september de draaiboeken voor code oranje toepast, waardoor al in de eerste week deels met afstandsonderwijs wordt gewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?