Atheneum Brussel start schooljaar meteen met afstandsonderwijs

© Facebook Atheneum Brussel
| Het atheneum in de Moutstraat.

Het atheneum in de Moutstraat in Brussel-Stad zal al vanaf 1 september starten met kleinere lesgroepen en afstandsonderwijs, ondanks de Vlaamse richtlijnen om de scholen in code geel te openen. Dat zegt de directie aan onze redactie. "We kunnen niet alle 220 leerlingen op een kleine oppervlakte laten samenkomen."

Alle leerlingen van het Atheneum Brussel zijn komende dinsdag 1 september wel welkom op school. "Alle klassen komen de eerste schooldag naar school, maar niet allemaal een volledige dag", zegt directrice Kim Van Waeyenberghe. "Uiteraard is het belangrijk om een ontmoetingsmoment te hebben, maar we kunnen niet alle 220 leerlingen op hetzelfde moment op een kleine oppervlakte laten samenkomen."

De leerlingen zullen dus klas per klas, op verschillende momenten, op school worden uitgenodigd. Ze mogen telkens twee à vier uur blijven. Dat geldt voor alle duidelijkheid niet voor de eerste graad. "Onze eerste- en tweedejaars zijn de volledige dag welkom", zegt Van Waeyenberghe.

'Geen code oranje'

Vanaf woensdag gebruikt de school meteen de draaiboeken die klaarliggen voor een (eventueel latere) code oranje. Dat betekent dat de klassen, van ongeveer 25 leerlingen, in twee worden gesplitst. De ene helft krijgt de ene week les, de andere helft de andere week. In de week dat de leerlingen thuisblijven, krijgen ze afstandsonderwijs. Opnieuw blijft de eerste graad buiten schot: zij krijgen nog altijd voltijds les op school.

"Ik wil niet het risico lopen om de plannen na een week te moeten omgooien, mocht er een besmetting zijn of het risico wordt hoger", legt Van Waeyenberghe haar keuze uit. Alle scholen werden in Brussel namelijk aangestuurd om te heropenen onder code geel, wat betekent dat alle leerlingen voltijds naar school zouden komen. "Het is voornamelijk een infrastructuurprobleem: we hebben een te kleine oppervlakte en speelplaats om iedereen tegelijk te ontvangen. Bovendien moeten we ook rekening houden met basisschool De Kleurdoos, want we delen een gebouw."

Karin Struys, woordvoerdster van de Scholengroep Brussel, wil benadrukken dat het niet gaat om een opening in code oranje. "Al onze scholen starten onder code geel. De kleurcode is bepaald door de overheid en alle scholen dienen zich daaraan te houden", zegt Struys. "Het is wel zo dat scholen de vrijheid hebben om de eerste week onder code geel reeds een aantal maatregelen te nemen die ook onder code oranje zouden gelden, maar die nu al nodig zijn omdat er bijvoorbeeld te weinig ruimte is. De school kan die maatregelen autonoom nemen in het belang van de veiligheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?