Ans Persoons, Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte, Nederlandstalige Aangelegenheden en Onderwijs in Brussel-Stad

| Ans Persoons, Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte, Nederlandstalige Aangelegenheden en Onderwijs in Brussel-Stad.

Brussel zoekt onderwijsassistenten om leerkrachten bij te staan

SD
03/02/2022

De stad Brussel is voor zijn Nederlandstalige basisscholen op zoek naar onderwijsassistenten die leerkrachten moeten bijstaan in de klas waar de noden het hoogst zijn. De stad wil de nieuwe assistenten bovendien ondersteunen om een lerarenopleiding te volgen, zegt Ans Persoons (one.brussels-vooruit), schepen van Nederlandstalig Onderwijs.

“We werken al met hulpopvoeders die voor en na de lessen instaan voor de opvang in onze scholen. Nu kunnen we hen ook taken overdag geven," aldus schepen Ans Persoons.

Toch is een hulpopvoeder of zorgondersteuner niet hetzelfde als een onderwijsassistent. Die eerste moet namelijk ook een pedagogisch bekwaamheidsdiploma hebben, wat in de praktijk betekent dat zij vaak een leerkrachtendiploma hebben. Voor de nieuwe functie wordt enkel een middelbaar diploma gevraagd.

Dat veel leerkrachten in Brussel uit Vlaanderen komen, draagt volgens Persoons bij aan het lerarentekort omdat zij ook snel zouden vertrekken wanneer er een functie vrijkomt dichter bij huis. "We hopen mensen uit Brussel aan te trekken. Nu komt 90 procent van de leerkrachten in Brussel uit Vlaanderen gependeld,” klinkt het. “Het lerarentekort vandaag is vooral te wijten aan feit dat de minister van onderwijs heel veel ondersteunde functies heeft bij gecreëerd waarvoor ook een lerarenopleiding vereist is. Dat is mooi meegenomen voor dorpsscholen in Vlaanderen, maar heeft in Brussel een pervers effect: onze leerkrachten krijgen quasi allemaal jobs aangeboden dichter bij huis en het is ook te begrijpen dat sommigen - zeker in pandemie tijden - daarvoor kiezen."

Tekort

Ondanks het enorme leerkrachtentekort in Brussel is het niet de bedoeling dat de onderwijsassistenten de functie van leerkracht invullen. “Het lerarentekort is daarnaast ook te wijten aan de vergrijzing, te weinig studenten in de lerarenopleidingen en jonge leerkrachten die snel stoppen. Maar enkel een leerkracht kan een leerkracht vervangen, daarom willen we deze onderwijsassistenten goed begeleiden en hen ook ondersteunen om een leerkrachtenopleiding te volgen.”

Momenteel wordt er gekeken met de Erasmushogeschool hoe er samengewerkt kan worden. Zo wordt het misschien mogelijk dat een onderwijsassistent halftijds helpt in de klas en halftijds een leerkrachtenopleiding volgt.

De functie wordt deels betaald door Brussel en deels door de Vlaamse overheid. Het stedelijk onderwijs zal de onderwijsassistenten inzetten waar de grootste noden zijn, klinkt het. “Momenteel hebben alle scholen het heel moeilijk om het hoofd boven water te houden door het leerkrachtentekort en de pandemie. Helpende handen zijn dus overal welkom.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni