Brusselse filantrope Mireille Aerens overleden aan coronavirus

© Collectie CAVA F5929 31

De Vrije Universiteit Brussel neemt afscheid van haar trouwe filantroop Mireille Aerens, nadat ze op 86-jarige overleed aan het coronavirus. In 2009 werd aan de VUB de Leerstoel Mireille Aerens in het leven geroepen met de wens om geen dierenproeven te hoeven te gebruiken voor de wetenschap.

Mireille Aerens haar besluit om de VUB financieel te ondersteunen kwam er in 2008 na een ontmoeting met professor Paul de Knop. In 2009 werd er een leerstoel opgericht aan de VUB in naam van de weldoenster en in 2015 kreeg deze officieel vorm.

Aerens besloot VUB-professor Vera Rogiers en haar onderzoeksgroep IVTD (In Vitro Toxicology en Dermato-Cosmetologie) te steunen en zo werd Rogiers leerstoelhoudster. In 2019 werd de leerstoel opnieuw voor vier jaar verlengd tot 2023 om het doctoraal onderzoek van twee nieuwe doctoraatsstudenten te kunnen financieren en om het succesvolle onderzoek naar nieuwe en praktisch bruikbare in vitro methoden te kunnen voortzetten binnen de onderzoeksgroep IVTD.

Pionier

"Mireille was een bevlogen persoon met een groot hart voor dieren en een overtuigde verdediger van de waarden waar de VUB voor staat. Door haar te vroege heengaan verlies ik een zeer lieve vriendin", vertelt leerstoelhoudster professor Rogiers.

De VUB zal nu haar wens voortzetten en het onderzoek naar proefdiervrije methodes voortzetten ter ere van Aerens.

"Zij is een pionier voor mij. Niet alleen omdat ze geloofde in de onderzoekscapaciteiten van de VUB, maar ook omdat zij de eerste was die als particulier zoveel in de VUB investeerde", vertelt prorector De Knop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?