Brusselse gemeenteraad verdeeld over ontslag ‘klokkenluider’ Magnolia-school

20200207_LES_MAGNOLIAS_BASISSCHOOL_LAKEN
© Google Streetview
| Basisschool les Magnolias vlakbij de Heizel.
© Google Streetview
| Basisschool les Magnolias vlakbij de Heizel.

Tijdens de gemeenteraad in Brussel-Stad heeft bevoegd schepen Faouzia Hariche (PS) maandagavond toegegeven dat de schoolfacturen in de Lakense school Les Magnolias buitensporig waren. Ze benadrukte evenwel dat het geld terug in de school werd geïnvesteerd. Volgens de oppositie zou het onderzoek geleid hebben tot het ontslag van de leerkracht die de zaak aan het licht bracht, maar dat ontkent de meerderheid.

Begin februari kwam de affaire van de overmatige schoolfacturen voor het eerst naar buiten. Binnen de Franstalige basisschool Les Magnolias in Laken zouden er niet alleen buitensporig hoge betalingen van schoolfacturen van ouders gevraagd zijn, maar moest de betaling ervan bovendien in contact geld gebeuren, buiten de reguliere boekhouding om.

De Franse Gemeenschap opende in 2019 al een onderzoek naar de facturen. Uit het onderzoek bleek dat er inderdaad in sommige aspecten van de aanrekening, zoals de kost van de turnkledij, te veel geld zou zijn gevraagd.

Wraak?

Tijdens de gemeenteraad van Brussel-Stad gaf bevoegd schepen Faouzia Hariche (PS) toe dat dat de bedragen te hoog waren en er maatregelen worden genomen om dit in de toekomst te vermijden. Ze benadrukte evenwel dat de controle in de school ook had uitgewezen dat het geld niet is verduisterd voor persoonlijk gebruik, maar terug in de school werd geïnvesteerd.

De oppositie maakt zich sterk dat de lerares in kwestie werd ontslagen omwille van haar klokkenluiderstatus. Maar volgens Hariche had de lerares de klacht pas ingediend nadat er een disciplinair onderzoek naar haar was ingesteld. In totaal zou ze 15 klachten ingediend tegen het management, evenals tegen verschillende personen in haar hiërarchie en een vakbondsvertegenwoordiger. De ontslagprocedure die tegen de onderwijzeres loopt, is dus niet ingetrokken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?