Op dinsdag 3 december braken rellen uit met leerlingen op het Koninklijk Atheneum Andrée Thomas in Vorst omdat ze een week voor het begin van de examens nog geen roosters ontvingen
© Belgaimage | Het Koninklijk Atheneum Andrée Thomas in Vorst.

Leerkrachten atheneum Vorst staken dinsdag verder

JP
© BRUZZ - Belga
03/02/2020
Updated: 03/02/2020 19.04u

De leerkrachten van het atheneum Andrée Thomas in Vorst hebben maandag opnieuw het werk neergelegd. Dat deden ze nadat er afgelopen vrijdag opnieuw incidenten plaatsvonden waarbij hun ‘fysieke integriteit’ werd bedreigd. Dinsdag gaat de staking verder.

Na de rellen die zich in december van vorig jaar voordeden in het atheneum, is de rust in de school nog steeds niet teruggekeerd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en gewestelijk secretaris van de ACOD Michel Thomas bevestigt aan BRUZZ dat er afgelopen vrijdag opnieuw een incident was op de school.

Volgens Het Laatste Nieuws zouden leerlingen iets in de drinkbus van een leerkracht hebben gedaan en leerkrachten hebben bekogeld met eieren, maar die informatie is voorlopig nog niet bevestigd. Wel laat Thomas weten dat de leerkrachten zich bedreigd voelden.

De arbeidsonderbreking is bedoeld om solidariteit te betuigen met de leerkrachten die betrokken waren bij de incidenten, en bovendien om verslag uit te brengen en te kijken hoe dit te verhelpen valt in de toekomst.

Toen de rellen de eerste keer uitbraken, is er steun beloofd door de overheid van bijkomende opvoeders, brengt Thomas in herinnering. "Als die er niet komt, hoe kan het dan beter gaan?" De ACOD interpelleert, mogelijk met andere vakbonden, de Franse Gemeenschap daarom deze namiddag om te zien waar de beloofde hulp blijft.

Voetzoekers in de refter

Op het atheneum Andrée Thomas brak begin december een groot scholierenprotest uit. De leerlingen sloten zich op in de refter, staken voetzoekers af en schopten keet. Dat deden ze om de slechte staat van het schoolgebouw en de onduidelijkheid rond de examenroosters aan te klagen.

In de nasleep van het leerlingenprotest bleef de school meerdere dagen dicht. Later in december staakten ze uit ontevredenheid over de reactie van Stéphane Roberti (Ecolo), die het politieoptreden begin december niet veroordeelde.

Dinsdag wordt de staking voortgezet, dat meldt nieuwsagentschap Belga na een gesprek met een vakbondsafgevaardigde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Onderwijs, athenee andree thomas, rellen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie