Vorsts atheneum blijft woensdag dicht na scholierenprotest

Heleen Debeuckelaere, KVDP, TDN
© BRUZZ - Chris Verhaeghe
03/12/2019
Updated: 04/12/2019 06.55u

Het koninklijk atheneum Andrée Thomas (ARAT), waar dinsdag een groot scholierenprotest is uitgebroken, blijft ook woensdag nog dicht. De leerlingen sloten zich op in de refter, staken voetzoekers af en schopten keet. Dat deden ze om de slechte staat van het schoolgebouw en de onduidelijkheid rond de examenroosters aan te klagen.

Volgens BX1 waren er dinsdagmiddag rellen aan de gang in de Franstalige secundaire school Athénée Andrée Thomas in Vorst. De leerlingen protesteren binnen de schoolmuren tegen de slechte staat van het schoolgebouw en tegen het gebrek aan examenroosters.

"Het gaat om een groot aantal leerlingen dat zich in de refter verschanste, waar ze de boel afbreken", zegt woordvoerster van de politiezone Brussel Zuid Kathleen Calie aan BRUZZ. Om hoeveel leerlingen het gaat, is niet duidelijk. "Ze hebben zichzelf opgesloten. Wij proberen in de eerste plaats de gemoederen te bedaren."

Voetzoekers in refter

Er zijn geen gewonden gevallen, maar twee personen werden wel naar het ziekenhuis afgevoerd. "Een leerling en een leerkracht hebben een paniekaanval gekregen", aldus de politiewoordvoerster. In de refter zouden ze geen vernielingen hebben aangericht, maar werden er wel voetzoekers afgevuurd. De schade valt mee.

Volgens de leerlingen is de organisatie chaotisch sinds de aanstelling van een nieuwe directrice begin dit schooljaar. "Er is vaak geen toiletpapier", zegt een leerling. "Wij hebben nog altijd geen examenrooster gekregen en weten niet wat er van ons verwacht wordt voor de komende examenperiode. Dit is een soort van staking."

De ergernissen zijn groot. Want ook de douches werken niet, waardoor scholieren die meer dan tien uur per week sport hebben zich niet eens kunnen wassen. De verwarming zou er niet werken, in de vestiaires regent het binnen en het plafond brokkelt op sommige plaatsen gewoon af.

School ook woensdag dicht

"Wij doen ons best", zegt de schooldirectrice, die verder geen commentaar wil geven, aan BRUZZ. De politie was ter plaatse gekomen met een veertigtal agenten. Een leerling werd administratief aangehouden en is intussen weer vrijgelaten. "Morgen vindt er overleg plaats", aldus de politiewoordvoerster.

Om de kalmte te doen terugkeren, blijft het atheneum woensdag dicht. Vorsts burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) zal in gesprek gaan met de school. Hij ging dinsdag ook al luisteren naar de besognes van de leerlingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving , athenee andre thomas , middelbare school , rellen , protest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni