Brusselse studenten op collectieve blok in Limburg: ‘Eén persoon moet iedereen wakker maken'

SD
© BRUZZ
03/01/2023

Bijna honderd Brusselse studenten hebben afgelopen week vijf dagen en nachten doorgebracht in het Limburgse Beringen voor een collectieve blok, georganiseerd door de communistische studentenbeweging Comac. "Ik verlies minder tijd en kan mij beter concentreren."

Voor 80 euro konden de Brusselse studenten van VUB, ULB en Brusselse hogescholen vijf dagen doorbrengen in Beringen om samen op te staan, te studeren, te eten en te gaan slapen. Alles werd minutieus vastgelegd voor maximale focus. “Er is zelfs iemand die de specifieke taak heeft om iedereen wakker te maken en die ook telkens aangeeft: nu gaan we studeren. Dat werkte echt super goed,” zegt Lisa Boyon (23), ondervoorzitter van Comac.

Boyon is zelf studente sociologie aan de VUB en gebruikte de tijd in Beringen om zich vooral te focussen op statistiek. “Mijn moeilijkste vak. Thuis kon ik mij daar moeilijk op concentreren.”

De collectieve blok werd georganiseerd van 26 tot de 31 december. “De periode tussen kerst en nieuwjaar is de moeilijkste periode om zich te concentreren door allerlei familiale verplichtingen,” legt Boyon uit. “En daar wordt dan ook wel wat gedronken. Daarom zorgen we ervoor met de collectieve blok dat die week echt een productieve week is, en voor velen zelfs de meest productieve.”

Slaapzalen

Hugo Vanhercke (23) is een student sociaal werk aan de EHB en ging al voor de tweede keer mee. “Als ik alleen studeer, neem ik een pauze en raak ik snel afgeleid,” zegt hij. “Gevolg? Plots ben ik een uur kwijt. Door samen een onderbreking te nemen en samen terug aan het werk te gaan, verlies ik minder tijd.”

De studenten sliepen in grote slaapzalen. Om 7.30 uur werden ze wakker gemaakt, stonden ze samen op, ontbeten ze samen en begonnen ze om 9 uur hun boeken open te slaan. Een groep vrijwilligers heeft de hele week voor de studenten gekookt, ook op vaste uren. “Dat is een enorme last van uw schouders,” aldus Boyon. “Anders moet je tijd uit je dag trekken om naar de winkel te gaan en te koken.”

Limburg

Alle studenten kwamen uit Brussel, en toch werd gekozen voor een accommodatie gelegen in Limburg. “Door weg te blijven van de grote steden, ontstaat de verleiding ook niet om naar een café of een restaurant te gaan,” legt Boyon uit. “Dat wil niet zeggen dat we zelf niet voor wat ambiance zorgen, zoals een filmavond.”

“Op kot zou ik sneller naar buiten gaan, op zoek naar afleiding,” beaamt Vanhercke.

Voor een week studeren met eten en slaapplaats betaalt een deelnemer 80 euro. Door onder andere de duurdere voedingsprijzen moest de prijs eigenlijk naar 110 euro, maar dat wilde Comac niet. "Net omdat veel studenten meegaan omwille van dat lage tarief." De studentenvereniging verzamelde daarom 10.000 euro in via fondsen om de kosten te drukken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni