Een CO2-meter in de klas.
© Belgaimage | Een CO2-meter in de klas.

De coronabarometer voor het onderwijs heeft maandag groen licht gekregen. Dat melden Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na afloop van het onderwijsoverleg tussen Weyts, de onderwijspartners en de experts. De barometer moet meer voorspelbaarheid bieden op het vlak van coronamaatregelen.

De barometer werkt met vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. "Elke kleur is gekoppeld aan een basispakket van maatregelen rond bijvoorbeeld ventilatie, verluchting en afstand," zegt minister Weyts. "Deze maatregelen vormen het uitgangspunt bij het overschakelen naar een andere kleurcode, maar zijn niet in marmer gebeiteld. Afhankelijk van de situatie of wijzigende wetenschappelijke inzichten kunnen ze bijgestuurd of aangevuld worden met extra maatregelen. De huidige situatie stemt overeen met code rood."

Weyts benadrukt dat de coronabarometer "meer houvast aan de scholen" geeft, maar "ook geen dwangbuis" is.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt dat het de bedoeling is dat de regels voor het onderwijs niet strenger zijn dan die voor de brede samenleving. "Met deze barometer, ondersteund door regelmatig overleg met de onderwijspartners, willen we onze scholen meer vaste grond onder de voeten bieden," zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Tevreden vakbond

Ook het COV, de grootste vakbond van het basisonderwijs, is tevreden dat de barometer er is. "De maatregelen zijn niet nieuw, maar ze staan nu samengevat in de barometer en geven een duidelijk overzicht," aldus Marianne Coopman, algemeen secretaris bij het COV. Wel stipt de onderwijsvakbond aan dat er onduidelijkheid blijft over de graad van de pandemie. Bovendien is het ook belangrijk dat de scholen genoeg tijd krijgen om over te schakelen wanneer de barometer naar een andere kleur overschakelt, klinkt het.

Het onderwijs had als eerste sector al in 2020 een coronabarometer met verschillende kleurcodes. Die barometer was erg uitgebreid en gedetailleerd, zodat die veelvuldig bijgestuurd moest worden en uiteindelijk in onbruik raakte. De nieuwe barometer is vereenvoudigd en afgeslankt. Het overleg van de onderwijspartners bepaalt in welke kleurcode de barometer zit, gebaseerd op onder meer de pandemiesituatie in de ziekenhuizen en de beslissingen van het Overlegcomité.

De logica die gehanteerd wordt in de brede samenleving wordt zoveel mogelijk doorgetrokken in onderwijs. De coronabarometer voor het onderwijs heeft wel een kleurcode groen die de coronabarometer voor de brede samenleving niet heeft. Die groene kleur verwijst naar een terugkeer naar de normaliteit, waarin het onderwijs toch nog enkele dingen meeneemt uit de coronacrisis. Het gaat dan met name over ventilatie en verluchting.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni