28 september 2020: een normaal afstudeermoment zit er dit jaar niet in voor de studenten van de ULB en de VUB met de stad Brussel een akkoord gevonden om de Grote Markt te gebruiken als unieke omgeving van een diploma-uitreiking
© PhotoNews | Studenten van de VUB kregen hun diploma tijdens een unieke plechtigheid op de Grote Markt (archiefbeeld 28 september).

Coronavirus heeft positief effect op slaagcijfers VUB-studenten

© Belga
13/10/2020

De slaagcijfers van de studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben niet geleden onder de coronapandemie, integendeel zelfs. Zowel de eerste generatie-, als de bachelor- als de masterstudenten scoren net iets beter dan het vorige academiejaar.

De coronapandemie zorgde voor een onuitgegeven academiejaar met heel wat aanpassingen voor de studenten. Lessen vonden online plaats, examens werden afgelegd weg van de campus en studentikoze ontspanning viel helemaal weg. Toch hebben deze aanpassingen geen negatieve gevolgen. Integendeel.

In het academiejaar 2019-2020 was 79,1 procent van alle studenten geslaagd en dat is een lichte verbetering tegenover de 77,8 procent die geslaagd waren in voorgaande academiejaar. "De verschillen zijn klein, maar wel geruststellend. In coronatijden is het onderwijs, nog meer dan vroeger, onze eerste prioriteit", zegt vicerector Jan Danckaert.

Hoger deelnamecijfer

De eerste generatiestudenten doen het verrassend goed met een slaagcijfer van 67,9 procent bij de examens in 2019-2020, terwijl dat een jaar eerder 66,2 procent was. Onder de bachelorstudenten bedroeg het totale aantal geslaagde examens 75,3 procent ten opzichte van 73,7 procent vorig jaar en ook de masterstudenten gingen erop vooruit met een slaagcijfer van 86,1 procent tegenover 85 procent een jaar eerder.

Opvallend is nog dat het deelnamecijfer ook steeg. In het academiejaar 2019-2020 namen in totaal 93,8 procent van de studenten deel aan de examens, tegenover 92,7 procent in het vorige jaar. "Dat er meer studenten aan de examens mee hebben gedaan, geeft aan dat ze vertrouwen hadden in hun voorbereiding. En terecht, aan de resultaten te zien. Het lijkt ook te bevestigen dat de betere resultaten niet aan een mildere beoordeling van de professoren lagen", besluit vicerector Danckaert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Etterbeek, Onderwijs, Samenleving, studenten VUB, VUB, examens coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie