Schoolkinderen op stap met de klas.

| Schoolkinderen op stap met de klas.

Ecolo wil Nederlands op Waalse scholen verplicht maken

ADD
© BRUZZ
13/02/2020

Ecolo wil het Nederlands als tweede taal verplicht maken in het Franstalig onderwijs. Vooral in Wallonië laat de kennis van de taal te wensen over: daar wordt die op school niet verplicht. In Brussel zijn de lessen Nederlands vanaf het derde leerjaar wel al verplicht.

Als het van Ecolo afhangt, krijgt elke leerling in het Franstalig onderwijs vanaf 2022 verplicht Nederlands of Duits op school. “Het verankeren van de drie landstalen in alle scholen is noodzakelijk voor de eenheid en de toekomst van België”, zegt Kalvin Soiresse Njall (Ecolo), die de bevoegde minister hierover interpelleerde.

“Het leren van 's lands grootste taal zou niet meer dan normaal moeten zijn," vindt hij. "Bovendien worden, door het leren van een tweede taal, makkelijker bruggen gebouwd tussen de gemeenschappen." Ecolo pleit ook voor een grotere keuzemogelijkheid, waarbij het Duits een groter en significanter rol zou kunnen spelen in gebieden die grenzen aan de Duitstalige Gemeenschap zoals Luik.

Minister Désir (PS) tempert

In Wallonië wordt de meerderheid gevormd door de partijen MR, Ecolo en PS. Toch wordt er bij het kabinet van Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) getemperd. "Wij willen eerst een brede consultatie doen bij de bevolking vooraleer het debat over de invoering ervan wordt geopend," zegt woordvoerder Jean-François Mahieu. “Maar het debat zou zeker dit jaar nog van start kunnen gaan”, klinkt het.

Mahieu benadrukt bovendien dat de lessen Nederlands in de Brusselse Franstalige scholen vanaf het derde leerjaar sowieso al verplicht zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , tweetalig onderwijs , kennis Nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni