FLITS Pistache school BRUZZ ACTUA 1635

| Het terrein voor de nieuwe Pistacheschool.

Voorlopig geen gebouw voor tweetalige school op Cambiersite in Schaarbeek

SN
© BRUZZ
02/10/2019

Vrije Basisschool Pistache, een tweetalige school in Schaarbeek, wilde een nieuw gebouw samen met appartementen bouwen tussen Meiser en Josaphat, maar heeft na negatief advies van de gemeente zelf de bouwaanvraag ingetrokken. Pistache denkt nu na over een nieuwe aanvraag, enkel voor een schoolgebouw.

In februari 2019 hadden de gemeente Schaarbeek en de Brusselse gewestelijke instellingen al negatief advies gegeven voor het project van Vrije Basisschool Pistache. Die huist nu op twee vestigingen, op de Lambermontlaan en aan Dailly, maar wilde de leerlingen graag samenbrengen in een nieuw schoolgebouw.

Die nieuwe school zou er komen op de Distelhoek, beter bekend als de 'Carré des Chardons', een lap grond van 6.500 vierkante meter aan de Distelstraat niet ver van Meiser, waar nu buurtbewoners moestuintjes verbouwen. Het project van Pistache omvatte naast een school voor 220 leerlingen ook 71 appartementen. De verkoop van die appartementen moest de bouw van de school bekostigen.

Groene karakter

De plannen leidden tot protest bij de buurtbewoners, die vreesden voor het voortbestaan van hun groene ruimte. Ook de overlegcommissie wilde vooral het groene karakter van de bouwoppervlakte behouden, en kantte zich tegen de extra woningen. Dat antwoordde Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/SP.A) maandag tijdens de commissie Territoriale Ontwikkeling.

“Nochtans voorziet het bestemmingsplan een densiteit van 100 woningen per hectare”, zegt Filip Declercq, samen met zijn echtgenote en directrice Veronique van Merris de inrichtende macht achter de school.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Locaties Pistacheschooltje Schaarbeek

| De Pistacheschool in Schaarbeek: nu twee verschillende locaties. In de toekomst één locatie tussen Distelstraat en Cambierlaan?

Alleen de school

Na het negatieve advies besliste het bestuur van VBS Pistache in april om die bouwaanvraag weer in te trekken – door langlopende stedenbouwkundige gesprekken dreigde ook hun milieuvergunning te vervallen, wat een blaam zou betekenen. Pistache wil ten vroegste over zes weken een nieuwe vergunningsaanvraag indienen voor de school, maar deze keer zonder appartementen.

“Daarvoor moeten we ons financieringsmodel herbekijken, aangezien de opbrengst van de appartementen wegvalt,” zegt Declercq. “We bekijken ook of een modulaire school een optie is. Tegenwoordig zijn er containerklassen die gemakkelijk 20 of 30 jaar meegaan. Voordeel is dat die er op een drietal maanden tijd staan, want we willen zo vlug mogelijk die nieuwe klassen intrekken.”

Nieuwe aanvraag

“Het is heel spijtig dat ons eerste project niet doorgaat. Dit is ons eigen initiatief en we hebben er al honderdduizenden euro’s in geïnvesteerd,” vervolgt Declercq. “Maar Pistache is geen eendagsvlieg, integendeel, een mooi juweel voor Brussel. We zijn dus volop bezig met een nieuwe aanvraag.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Stedenbouw, vbs pistache, Filip Declercq, scholenbouw, Carré des Chardons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni