Een simulatiebeeld van de geplande gebouwen.

Ouders en bewoners botsen over nieuwe Pistacheschool

KVDP
© BRUZZ
13/02/2019

Op een stukje grond tussen het Meiserplein en het Josaphatpark wil Vrije Basisschool Pistache een nieuwe school bouwen. Maar als het van een aantal buurtbewoners afhangt, komt de school er niet. “Wie kan er nu tegen een nieuwe school zijn?", vragen de ouders zich af.

De ‘Carré des Chardons’ is een stuk grond van zo’n 6.500 vierkante meter tussen de Distelsstraat in Schaarbeek en de spoorwegen. Op een deel van het terrein onderhouden buurtbewoners moestuintjes. Vrije Basisschool Pistache, bekend om haar tweetalig onderwijs, wil er een school en 71 appartementen bouwen. Maar een aantal buurtbewoners verzetten zich tegen het bouwproject.

“Een groene plek waar we tot rust kunnen komen, vlakbij het lawaaierige Meiserplein, dreigt te verdwijnen door de bouw van appartementsgebouwen en een privéschool”, schrijft het buurtcomité Défense du Carré des Chardons op Facebook. “Wij willen dit project, dat gelijkstaat aan ‘betonnering’ en verkeershinder, tegenhouden.”

'Onwaarheden'

Maar dat buurtcomité verspreidt heel wat onwaarheden, reageert het oudercomité van VBS Pistache. “Onze school is geen privéschool. De school is erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid”, verduidelijkt Laure Allain van het oudercomité. Dat de school het terrein wil betonneren, klopt volgens de ouders ook niet.

“Met de huidige bouwplannen zou 26 procent van het terrein bebouwd worden. Bovendien willen we de moestuinen integreren in ons project en behouden we de waardevolle bomen”, aldus het oudercomité. Overigens ligt de ‘Carré des Chardons’ in woongebied.

Appartementen verkopen

Het bouwproject zelf omvat een schoolgebouw met plaats voor zo’n 200 kinderen. Het gebouw moet de twee huidige locaties van de Pistacheschool vervangen. Daarnaast komen er twee appartementsgebouwen, goed voor 71 wooneenheden.

“De appartementen worden verkocht en met dat geld wordt de bouw van de school gefinancierd”, luidt het bij het oudercomité. “Het gaat dus niet om een lucratief project van een bouwpromotor."

Overlegcommissie

Buurtbewoners vrezen dat het bouwproject heel wat verkeershinder zal veroorzaken, maar ook dat is onzin volgens het oudercomité van VBS Pistache. “De meeste kinderen komen uit de buurt en zij komen met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer”, klinkt het.

Donderdag buigt de Schaarbeekse overlegcommissie zich over de bouwaanvraag. De ouders van de leerlingen van VBS Pistache hopen op een constructieve houding van de buurtbewoners .“De initiatiefnemers geven garanties op vlak van biodiversiteit en levenskwaliteit, dus ik zie niet in hoe je zo een project kan weigeren. Wie kan er nu tegen een nieuwe school zijn?", vragen de ouders zich af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, actua, vbs pistache, Pistacheschool, Pistache, school, basisschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie