De site tussen Distelsstraat en sporen, waar de woningen en de school zouden komen.

Negatief advies voor bouwproject met tweetalige Pistacheschool

KH
© BRUZZ
25/02/2019

De overlegcommissie geeft een negatief advies voor het woon- en schoolproject in de ‘Carré des Chardons’ in Schaarbeek. De impact op de buurt wordt te groot bevonden. De nieuwbouwplannen voor de Pistacheschool komen daarmee op de helling.

De Carré des Chardons is een lap bouwgrond tussen de spoorweg en de Distelsstraat, waar vandaag vooral moestuintjes liggen. Op die plek moet een nieuw gebouw komen voor de Pistacheschool (een Nederlandstalige school met aanvullende activiteiten in het Frans) en ook 71 appartementen.

Twee weken geleden bleek al dat nogal wat bewoners tegen het project gekant zijn. Ze vinden dat de plek een groen karakter moet houden en vrezen voor verkeersproblemen als de plannen worden uitgevoerd. De gemeente had gelijkaardige bezwaren.

Te dicht, te groot, te weinig speelruimte

Het advies van de overlegcommissie ligt nu in de lijn van die bezwaren. De commissie oordeelt dat het bouwproject een te grote verdichting betekent van de lap grond aan de sporen. De schaal van het project wordt te groot bevonden en de commissie vindt ook dat de buurt niet genoeg beschermd wordt tegen overlast door de nieuwe woningen en de school. Het advies heeft verder bezwaar tegen de geringe doorlaatbaarheid van de grond in het project en de afwezigheid van speelzones.

Schepen van Stedenbouw Frédéric Nimal (Défi) toont zich verheugd over het negatieve advies. Hij wijst erop dat de uiteindelijke beslissing over de bouwvergunning een bevoegdheid is van het Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , Samenleving , Pistacheschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni