Gemeentehuis Sint-Joost-ten-Node

| Gemeentehuis Sint-Joost-ten-Node.

Personeel Sint-Joost moet meer Nederlands en Frans spreken 'uit respect voor collega’s'

AB
29/03/2024

Medewerkers van de gemeente Sint-Joost-ten-Node worden gewezen op het belang onderling Frans en Nederlands te spreken. Dat blijkt uit een dienstnota die werd gelekt op X. “Respect voor onze collega’s die mogelijk andere talen niet beheersen.”

“Door de nationale talen te gebruiken in onze interne communicatie dragen wij bij aan het voorkomen van mogelijke conflicten en de bevordering van een harmonieuze en inclusieve werkomgeving voor iedereen”, staat er in de brief die volgens een bron dateert van enkele dagen geleden. Het betreft een dienstnota van de gemeentesecretaris.

Welke andere taal er gesproken werd door het personeel wil gemeentesecretaris Marie Rose Laevers desgevraagd niet zeggen. “Ik kan geen commentaar geven, het gaat hier om een interne nota.”

Niets voorgevallen

Er is absoluut geen incident voorgevallen, verzekert ze. “Ik heb die nota verstuurd omdat we in het Brussels Gewest zijn. Voor een goede werking van de diensten is het belangrijk om Nederlands en Frans te spreken.”

Laevers werkt sinds twee jaar als gemeentesecretaris en probeert naar eigen zeggen alles in orde te brengen in Sint-Joost-ten-Node. Ze zegt dat het idee voor de nota van de vakbonden kwam.

Volgens een bron binnen de gemeente worden er op de werkvloer verschillende talen gesproken. Personeelsleden voelen zich soms buitengesloten omdat ze deze niet-officiële landstalen niet beheersen.

In de nota zelf is sprake van "het voorkomen van conflicten en het bevorderen van een harmonieuze en inclusieve werkomgeving voor iedereen." (zie hieronder)

79e1c534-dienstnota.jpeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni