| De Lakenweversstraat, waar de ESCG gevestigd is.

Economische Inspectie waarschuwt 31 Brusselse nepuniversiteiten

Sara De Sloover
© BRUZZ
28/09/2018

31 Brusselse onderwijsinstellingen hebben van de Economische Inspectie een waarschuwing ontvangen dat ze moeten ophouden met misleidende praktijken, blijkt uit navraag door BRUZZ. Ze noemen zichzelf bijvoorbeeld ten onrechte hogeschool of universiteit, of claimen masterdiploma’s uit te kunnen reiken. Zeven scholen bestaan inmiddels niet meer, 13 leven nu de regels na.

Afgelopen week sloot de Ecole Supérieure de Communication et Gestion haar deuren (ESCG), een commerciële school die geen erkende bachelors of masters aflevert. De studenten komen voornamelijk van buiten de Europese Unie en betaalden per studiejaar ongeveer 2.500 euro.

Volgens de school werd een streng beleid rond de uitreiking van studentenvisa haar fataal, iets wat de Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt. "We bekijken normaal geval per geval, maar bij deze instelling liep het echt de spuigaten uit", zegt woordvoerder Geert De Vulder. "Alle studenten van die school gebruikten ze als dekmantel om België binnen te komen. De studentenlijsten op het begin en einde van het jaar kwamen totaal niet overeen. Via alle visa die wij afleverden, is nooit iemand afgestudeerd."

Wellicht werd de school ook onderzocht door de Economische Inspectie, die het afgelopen jaar tientallen commerciële onderwijsinstellingen doorlichtte. “Die wekken soms ten onrechte de indruk dat ze een universiteit of hogeschool zijn, maar kunnen geen erkende bachelor- of masterdiploma’s uitreiken”, legde minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in februari uit. Ook de ESCG had geen erkenning om diploma's uit te reiken.

Euroamerican International University

De Inspectie communiceert niet over specifieke gevallen, maar kan wel algemene cijfers geven, blijkt na navraag door BRUZZ. 31 Brusselse onderwijsinstellingen hebben inmiddels een waarschuwing ontvangen dat ze moeten ophouden met misleidende praktijken. Ze noemen zichzelf bijvoorbeeld ten onrechte hogeschool of universiteit, of claimen bachelor- of masterdiploma’s uit te kunnen reiken, wat niet zo is. Het onderwijsaanbod verschilt per instelling. De onderwijstaal was meestal Engels of Frans.

Na de verwittiging zijn 13 instellingen de regels gaan naleven, meldt het kabinet Peeters. Zeven Brusselse scholen hebben hun activiteiten uit eigen beweging stopgezet – daar zit de ESCG nog niet bij. Onder meer de 'Van Holland University', de 'Académie Européenne d’Information', de 'Université Libre des sciences de l’entreprise et des technologies de Bruxelles' en de 'Euroamerican International University' deden in de afgelopen maanden de boeken toe.

Spoorloos verdwenen

Over zes scholen is een proces-verbaal opgesteld, dat overgemaakt is aan het parket. Frauduleuze onderwijsinstellingen riskeren boetes tot 200.000 euro.

Van drie onderwijsinstellingen, die online cursussen aanboden, is de website ontoegankelijk gemaakt. Van 13 geregistreerde onderwijsinstellingen was geen spoor terug te vinden op het aangeduide adres, zij werden daarom geschrapt uit de Kruispuntbank van Ondernemingen. Een aantal onderzoeken zijn nog lopende, meldt het kabinet Peeters.

Voor haar onderzoek werkte de Economische Inspectie samen met de Franse en Vlaamse Gemeenschap. Het zijn immers de gemeenschappen die onderwijsinstellingen erkennen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni