Eutopia dient kandidatuur in voor Europese universiteit

© PhotoNews

Eutopia, een alliantie tussen de VUB en vijf andere Europese universiteiten, heeft donderdag in Brussel haar strategie gelanceerd en haar kandidatuur bij de Europese Commissie ingediend voor het programma Erasmus+ European Universities. Aan dit programma is een bedrag van 5 miljoen euro verbonden. 

De alliantie werd opgericht door de VUB (Vrije Universiteit Brussel), de universiteit van Göteborg, Université Paris-Seine, de universiteit Pompeu Fabra in Barcelona en de University of Warwick (Engeland). Ze wordt geleid door de universiteit van Ljubljana (Slovenië).

Kennis uitwisselen

Eutopia bundelt de krachten om antwoorden te bieden op mondiale uitdagingen. De zes universiteiten doen dit door middel van gezamenlijk onderzoek en verhoogde mobiliteit van studenten en personeel.

De alliantie ontwikkelt gezamenlijke masteropleidingen, uitwisselingsprogramma's voor studenten, gezamenlijke doctoraatsbeurzen en beurzen voor beginnende onderzoekers. Daarnaast worden academische conferenties en workshops georganiseerd waar kennis wordt uitgewisseld en de fundamenten voor gemeenschappelijk onderzoek worden gelegd.

'Levende laboratoria'

Eutopia verenigt meer dan 165.000 studenten en 30.000 personeelsleden in zes landen, met 90.000 internationale alumni. De universiteiten beschikken samen over onderzoekscentra in 760 kennisgebieden.

"Ons gezamenlijke project om een gemeenschappelijke leergemeenschap en kennisgemeenschap te creëren, heeft tot doel onze universiteiten om te vormen tot levende laboratoria voor onderwijs, onderzoek en innovatie", zo wordt Caroline Pauwels, rector van de VUB, in de persmededeling geciteerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?