Franstalige kleuterscholen ook dicht, Nederlandstalige mogen kiezen

EC
© BRUZZ
25/03/2021
Updated: 25/03/2021 19.32u

In navolging van de lagere en middelbare scholen gaan nu ook de kleuterscholen volgende week dicht. Althans, aan Franstalige kant. Het Vlaamse onderwijsveld laat de keuze aan de scholen zelf.

Dat meldt RTBF en is inmiddels bevestigd. Het Franstalige onderwijsveld zat donderdag samen met minister Caroline Désir (PS). Daar is beslist dat ook de lessen in het kleuteronderwijs volgende week al zullen stoppen. De kleuterscholen gaan dus een weekje vroeger dan de paasvakantie dicht - net zoals het lager en middelbaar onderwijs.

Aan Nederlandstalige kant is er nog geen duidelijkheid. Het Overlegcomité had eigenlijk beslist dat alle kleuterscholen en kinderdagverblijven volgende week gewoon open blijven. Woensdagavond besloot Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) na overleg met de sector dat scholen wel zelf aan de ouders kunnen vragen om hun kleuters thuis te houden.

“In onze kleuterscholen steunt de meerderheid van de directies de oproep van de minister (Ben Weyts, red.) om kleuters indien mogelijk thuis te houden", zegt Nancy De Boey van de katholieke scholengroep KatOBa. "Dat heeft niet zozeer te maken met de commotie die ontstaan is tussen de kleuterscholen en lagere scholen, maar wel met het aantal besmettingen in onze scholen. Sommige kleuterklassen moeten daardoor in quarantaine of er zijn ouders besmet.”

"Je mag geen klasbubbels vermengen, dus heb je genoeg mensen nodig om de kinderen op te vangen. Dat is net het probleem vandaag"

Karin Struys, Scholengroep Brussel

Onduidelijkheid

Bij de GO! Scholengroep Brussel is er nog geen algemene beslissing over de kleuterscholen genomen. "Onze directies proberen nu een beperkte opvang te organiseren", zegt woordvoerster Karin Struys.

Ook in de gemeenten is er onduidelijkheid. Vanwege Brussel-Stad kan onderwijsschepen Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) nog niet reageren. "Alle scholen zoeken nu een eigen oplossing binnen de huidige richtlijnen", zegt haar woordvoerder. In Molenbeek zijn alle gemeentelijke kleuterscholen voorlopig van plan om te openen, tot er tegenbericht komt.

“Ik vind het niet correct dat ze het aan ons overlaten om die zaken te beslissen”, zegt Molenbeeks schepen van Onderwijs Jef Van Damme (Vooruit). “Nu horen we dat ze open moeten blijven, maar dat we tegelijkertijd zouden moeten zeggen om niet te komen. Wij wachten nog op een duidelijke communicatie vanuit het departement Onderwijs vooraleer we kunnen communiceren naar de ouders toe.”

Opvang

Met de sluiting van de basisscholen, en eventueel de kleuterscholen, beraden de gemeenten en scholengroepen zich wel over noodopvang. Kinderen van wie de ouders niet thuis kunnen blijven omwille van werk of andere redenen, kunnen dan nog altijd terecht in de school.

Ouders moeten op zoek naar oplossingen als de kleuterscholen sluiten.

"Onze directies zoeken naar formules om beperkte opvang te organiseren", zegt Struys van de Scholengroep Brussel. Dat kan opvang zijn die beperkt is in de tijd of voor een heel specifieke groep. "Je mag geen klasbubbels vermengen, dus heb je genoeg mensen nodig om die kinderen op te vangen. Dat is net het probleem vandaag." Sommige leerkrachten zitten namelijk zelf in quarantaine door een besmetting of risicocontact.

Enkele scholen vragen de ouders nu al met aandrang om hun kinderen alleen als allerlaatste oplossing naar de opvang te sturen. Het ziet er wel naar uit dat er overal een oplossing gezocht wordt.

"In elke school zal zeker noodopvang bestaan”, zegt De Boey over de basisscholen van KatOBa. Ook in Schaarbeek en Molenbeek voorzien de gemeentelijke basisscholen hoe dan ook opvang. “Voor ons publiek is het essentieel dat de scholen open zijn. Elke week dat er minder les is, is een verloren week”, zegt schepen Van Damme. “Ik snap de stress over de stijgende cijfers, maar het lijkt me epidemiologisch niet beter om de kinderen uit verschillende klasbubbels nu te moeten samenbrengen in één opvangzaal." Hij gokt dat er misschien maar twee of drie kinderen uit elke klas naar de noodopvang zullen komen.

In de eerste golf was het aantal kinderen in de opvang laag. Dat verwacht de gemeente Schaarbeek nu opnieuw. “We gaan terug over op formules die we eerder al gebruikt hebben. Ouders met heel specifieke noden kunnen zeker terecht kunnen op school”, zegt onderwijsschepen Adelheid Byttebier (Groen), “maar daar is in het verleden heel weinig gebruik van gemaakt.”

Els Salembier coördineert twee freinetscholen in Brussel en vertelt over de nieuwe situatie bij Gunnar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, kleuterscholen, kleuteronderwijs, coronamaatregelen onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni