Weyts vraagt Sciensano om quarantaineregels in onderwijs te herbekijken

20210908 1766 Ben Weyts Photonews

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vraagt gezondheidsinstituut Sciensano om de quarantaineregels voor het onderwijs te herbekijken. "Te veel kinderen moeten school missen omwille van een mogelijk overdreven voorzichtigheidsreflex", zegt hij.

De test- en quarantaineregels zijn nu te ingrijpend en complex waardoor al te veel en al te snel kinderen in quarantaine worden geplaatst, vindt Weyts. Zeker omdat de vaccinatiegraad in Vlaanderen zo hoog is en omdat Sciensano zelf in een rapport aangeeft dat de rol van kinderen en jongeren in de Covid-pandemie beperkt is en ze amper ziek worden.

"Ik begrijp perfect dat men voorzichtig wil zijn en men niet voor 200 procent zeker is. Maar als er twijfel is, geef het voordeel van de twijfel dan aan onze kinderen", vraagt Weyts.

Overleg op 22 september

Zodra er in een klas binnen de twee weken twee kinderen besmet raken en er een link wordt vermoed, moet de hele klas in quarantaine. Ook als een leerkracht positief test, moet de hele klas in afzondering. Die strenge regels zorgen ervoor dat er na twee weken school al veel klassen in quarantaine zitten.

"Kinderen en hun ouders mogen niet het slachtoffer zijn van de test- en quarantaineregels", zegt ook minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) dinsdag.

Op woensdag 22 september volgt het eerste grote onderwijsoverleg van dit schooljaar. Morgen worden de eerste besmettingscijfers voor het onderwijs van dit schooljaar gepubliceerd. Die zullen opnieuw elke twee weken publiek worden gemaakt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?