Gatz trekt jaarlijks 100.000 euro uit voor betere taalkennis hogeschoolstudenten

© Saskia Vanderstichele

De Vlaamse Gemeenschapscommissie trekt jaarlijks 100.000 euro uit voor de taalondersteuning voor studenten aan de Erasmushogeschool Brussel en Odisee. Dat meldt de bevoegde minister van Nederlandstalig Onderwijs Sven Gatz (Open VLD). Het gaat om 50.000 euro per jaar per school voor extra taalondersteuning.

In september besliste de Vlaamse regering om de graduaatsopleidingen te integreren in het hoger onderwijs. De studenten van het volwassenonderwijs hebben vaak een diverse achtergrond, vooropleiding en taalkennis. Dit jaar schreef een duizendtal studenten zich in de Erasmushogeschool en Odisee in voor een graduaatsopleiding. Ze kwamen uit Brussel, maar ook uit Vlaanderen.

Uit een rapport van de Vlaamse Hogescholenraad blijkt nu dat deze studenten nood hebben aan extra taalondersteuning. Beide hogescholen hadden ook zelf al vastgesteld dat een deel van deze nieuwe studenten zwak scoort op taalvaardigheid Nederlands, wat nodig is om studiesucces te boeken, en dat ook de kennis van Frans en Engels in deze groep veelal voor verbetering vatbaar is.

Laboratoriumrol

Minister Gatz beslist nu om de extra taalondersteuning in beide hogescholen te subsidiëren. "Die ondersteuning zal ook open staan voor de lerarenopleidingen aan beide hogescholen", zegt Gatz. "Ze wordt aangepast aan het curriculum en sluit aan bij de vakken in de opleiding. Bovendien zal er ook aandacht worden geschonken aan het Frans en het Engels."

Het doel is om de slaagkansen van de studenten te verhogen en hen meteen aan te moedigen om meertalig te worden. Gatz hoopt met het project ook andere hogescholen in Vlaanderen te inspireren. "Zo vertolkt Brussel opnieuw een laboratoriumrol voor Vlaanderen", zegt hij.

De hogescholen zijn blij met de toezegging voor de taalondersteuning, laten de directeurs weten. Ze zullen de resultaten van het taalondersteuningsproject nauwgezet monitoren en opvolgen, onder meer via slaagpercentages opgesplitst per opleiding.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?