Gemeentescholen Elsene mogen niet meer op uitstap naar zoo

© Photonews
| Leerlingen van Elsense gemeentescholen zullen Pairi Daiza niet meer bezoeken (archiefbeeld)

De gemeentescholen in Elsene organiseren geen uitstappen meer naar dierentuinen. Daarmee volgen ze een beslissing van het schepencollege. "Als overheid organiseren we geen schoolbezoeken naar plekken waar dieren gevangen worden gehouden."

Met de klas naar Pairi Daiza of de zoo van Antwerpen? Sinds dit schooljaar kan dat niet meer voor de leerlingen van de Elsense gemeentescholen. De beslissing van het Elsense schepencollege geldt al sinds september vorig jaar, schrijft La Capitale.

"Als overheid organiseren we geen schoolbezoeken naar plaatsen waar dieren gevangen worden gehouden", zegt Elsens schepen van Onderwijs Romain De Reusme (PS). "Wij zijn niet tegen het concept van dierentuinen, maar volgens ons zijn er andere manieren om niet-inheemse dieren te observeren." De Elsense schepen haalt ook de kostprijs van zulke uitstappen aan als argument.

'Voldoende alternatieven'

"Er zijn voldoende alternatieven. Denk maar aan pedagogische kinderboerderijen", gaat burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) verder. Volgens Doulkeridis hebben dierentuinen geen pedagogische waarde.

Maar daar gaat oppositiepartij Objectif XL (gelinkt aan CDH) niet mee akkoord. "Lessen in de klas om vervolgens de bestudeerde onderwerpen te observeren waren altijd al een onderdeel van pedagogische praktijken", reageren gemeenteraadsleden Geoffroy Kensier en Kathrine Jacobs. "Dit wegnemen van kinderen is betreurenswaardig, zeker wanneer we weten hoe kinderen gehecht zijn aan de dierenwereld."

Ook MR vindt de beslissing van het college betreurenswaardig. "Alhoewel ik heel gevoelig ben voor dierenwelzijn, vind ik dat bezoekjes aan de dierentuin net nuttig kunnen zijn in een pedagogische context en ter sensibilisering van kinderen over het behoud van bedreigde diersoorten", reageert MR-fractieleider Gautier Calomne nog. Hij zal het college daarover interpelleren tijdens de volgende gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?