De Freinetschool De Telescoop opende in september 2020. De sporthal ligt onder het dak.

Gerechtelijk onderzoek naar stabiliteit van Lakense basisschool

Eva Christiaens
© BRUZZ
28/06/2022

Het parket van Brussel onderzoekt sinds enkele maanden de bouw en stabiliteit van basisschool De Telescoop in Laken. Een voormalig werfleider diende daarvoor klacht in tegen de GO! Scholengroep Brussel. Volgens de scholengroep is er geen gevaar voor de kinderen of leerkrachten.

Het Brusselse parket bevestigt het onderzoek. De ex-werfleider, die in Limburg woont, diende in februari klacht in bij de gerechtelijke politie van Hasselt. Het parket van Limburg bezorgde het dossier diezelfde maand aan het parket van Brussel. Het onderzoek is nog altijd lopende, meldt de parketwoordvoerder. “In het belang van het onderzoek geven wij niet meer details,” klinkt het.

De werfleider was in 2018 betrokken bij de bouw van de basisschool. Hij stelde zich toen openlijk vragen bij de berekeningen van de dakconstructie, maar voelde zich naar eigen zeggen ongehoord en geïntimideerd. De man werkte in onderaanneming op de werf en werd uiteindelijk ontslagen in het najaar van 2018. Ondanks meerdere aanpassingen aan de eerste plannen maakt hij zich nog altijd zorgen over de stabiliteit van het dak en van de sportzaal op het bovenste verdiep. Hij vraagt een onafhankelijk onderzoek.

Externe studie: ‘geen gevaar’

De Scholengroep Brussel reageert dat er net een externe studie is afgerond naar de stabiliteit van het gebouw. “Uit de resultaten blijkt dat er geen problemen zijn,” meldt woordvoerster Karin Struys. De scholengroep wil de studie, uitgevoerd door studiebureau Seco, nu nog niet delen. “We zullen de resultaten eerst bespreken met de betrokken partijen,” zegt Struys. Dat gebeurt volgende week. “We kunnen wel alle leerlingen en leerkrachten geruststellen: er is absoluut geen gevaar voor de stabiliteit.”

In hoeverre de bestelde studie te maken heeft met het gerechtelijk onderzoek, is onduidelijk. De gewezen werfleider stapte ook al naar enkele politici. “Eind vorig jaar heeft de commissie onderwijs in het Vlaams parlement de kwestie voorgelegd aan de minister,” zegt woordvoerder Michaël Devoldere van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). “Die heeft meteen de opdracht gegeven aan het gemeenschapsonderwijs om de zaak uit te klaren.”

De scholengroep zegt met de afgeronde studie “de betrokken persoon te willen geruststellen”. “Uiteraard is er ook tijdens de bouw regelmatig controle op de werf geweest,” zegt Struys. Ook minister Weyts heeft de studie al ontvangen, maar wil hem eerst bespreken in het parlement.

VGC-subsidies

De klager vraagt ook duidelijkheid over uitbetaalde subsidies aan de school. Hij meent dat de bouwkosten, en bijhorende subsidies, door aangepaste plannen hoger opliepen dan voorzien. “Ik kan bevestigen dat de subsidies correct zijn aangewend zoals in al onze bouwdossiers,” zegt Struys van de Scholengroep Brussel. De subsidies komen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Brussels VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) verwijst voor communicatie door naar de scholengroep. “De VGC ondersteunt dit dossier enkel en alleen via de toekenning van een subsidie. De verantwoordelijkheid met betrekking tot de bouwwerken ligt bij de bouwheer,” zegt zijn woordvoerder.

De kleuter- en basisschool De Telescoop in Laken is al twee jaar open, voorlopig zonder ongelukken. Er is plaats voor 200 kinderen. In Antwerpen stierven vorig jaar nog vijf arbeiders op een werf voor een nieuwbouwschool. Deze maand bleek dat de hoofdaannemer van die Antwerpse werf al een half jaar op de hoogte was van stabiliteitsproblemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Onderwijs , Justitie , basisschool de telescoop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni