Minister Gatz opent officieel nieuwbouw Freinetschool in Laken

© Kabinet van Sven Gatz
Updated: 15-09-2021 - 16:03

Brussels minister Sven Gatz, in het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw, heeft woensdag officieel de nieuwbouw van de GO! Freinet bassischool De Telescoop in Laken ingehuldigd. De methodeschool kent succes en ziet haar leerlingenaantal groeien.

Vorig schooljaar verhuisden de leerlingen van de containerklasjes in de Ulensstraat in Molenbeek al naar het splinternieuwe gebouw van de Telescoop in Laken, waar de school grenst aan de tuinen van het Koninklijk Paleis.

De eerste Nederlandstalige methodeschool in Laken heeft succes, want op één jaar tijd steeg het aantal leerlingen van 138 naar 160. De school kan in totaal plaats bieden aan 200 kinderen.

De nieuwbouw wil aansluiten op de waarden van de Freinetschool en zet in op ervaringen en belevingen. In de lagere school verbindt een gang de klassen, polyvalente ruimtes en leraarskamer tot één "binnenstraat" met grote ramen. Hetzelfde concept werd doorgetrokken in het gebouw van de kleuterschool, waar de klassen uitgeven op een open trappenhal.

Stadsbeleving versterkt

"De stadsbeleving wordt nog versterkt door de verschillende zichten van binnen naar buiten en omgekeerd. Zo zie je vanop het hoogste niveau in de sporthal de wijk rond de school en de toren van de kerk van Laken", zegt Marisa Molinari, directeur infrastructuur GO! Scholengroep Brussel.

Een Freinetschool is een school waar via vernieuwende onderwijsmethoden rekening gehouden wordt met een gepersonaliseerd leertraject voor elk kind. De nadruk ligt niet enkel op kennis vergaren, maar ook op sociaal-emotionele vaardigheden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?