| Ouders aan Ket&Co halen gelaten hun schouders op.

Geweld vlakbij de schoolpoort: ‘Opnieuw een slag in het gezicht van de Molenbekenaar’

JP
© BRUZZ
21/06/2022

De schietpartij in Molenbeek van maandagmiddag vond vlakbij de Nederlandstalige basisschool Ket&Co plaats. Een dag later reageren ouders en leerkrachten gelaten. "We kunnen er toch niets aan doen," zegt een ouder die dichtbij woont.

Aan de schoolpoort van Ket&Co is het dinsdag net alsof er niets gebeurd is. "Het is niets nieuws, die schietpartijen," zegt een ouder die in de buurt woont maar die liever niet herkenbaar wil getuigen. De schietpartij is de twaalfde dit schooljaar. "Maar het is de eerste keer dat het in de straat van de school plaatsvindt," zegt ze ook. "Maar ach, we kunnen er niets aan doen."

Een leerkracht die met een collega aan de schoolpoort staat, merkt op dat het gebruik van geweld overal is toegenomen. Ook in de middelgrote stad in Vlaanderen waar hij woont vinden regelmatig schietpartijen plaats. "Maar moest mijn zoon vijftien, zestien jaar zijn en hier naar school gaan, dan zou ik me wel zorgen maken," zegt hij. "Snel geld verdienen spreekt wellicht voor jongens van 15, 16 jaar het meest tot de verbeelding."

De schietpartij van maandag is de twaalfde van een reeks schietpartijen die zich het afgelopen jaar in een straal van één kilometer in historisch Molenbeek heeft afgespeeld. Hoewel schietpartijen in alle gemeentes voorkomen en ook in Molenbeek geen nieuw fenomeen zijn, is de frequentie van de incidenten in Molenbeek opvallend.

Niet de eerste schietpartij

Het is niet de eerste keer dat er op klaarlichte dag een schietpartij plaatsvindt vlakbij een school in Molenbeek. In 2011 werd er tijdens een caféruzie iemand op klaarlichte dag neergeschoten vlakbij een andere Molenbeekse school, basisschool Vier Winden. Een jaar later laat een kogel een deuk achter in de naschoolse opvang van dezelfde school.

"Als de school eerder uit was geweest, had het heel anders af kunnen lopen"

Dirk Letens, directeur Vier Windenschool tot 2014

Dirk Letens was op dat moment directeur van de Nederlandstalige Vier Windenschool en herinnert hoe dat schot op klaarlichte dag een schokgolf veroorzaakte. "Als de school eerder uit was geweest, had het heel anders af kunnen lopen," denkt Letens. Toen enkele ouders het voortouw namen om een mars te organiseren, steunde hij die direct.

De mars voor een veilige schoolomgeving werd gekoppeld aan onburgerlijk gedrag, zoals sluikstorten en straatraces. 600 kinderen, ouders en leerkrachten kwamen - zonder de toestemming van burgemeester Philippe Moureaux (PS) – op straat voor de mars tegen geweld. De actie kon op belangstelling rekenen aan beide kanten van de taalgrens, want ook de Saint Ursele-school zetten zijn schouders onder de actie.

Didier Vanheuverzwijn is vandaag nog steeds directeur van die Franstalige school in de Merchtemsesteenweg. Terugkijkend ziet hij dat er heel wat zaken ten goede zijn veranderd. Er zijn schoolstraten geïnstalleerd in de gemeente, er zijn veiligheidsagenten die helpen met oversteken. En er wordt minder vuil gestort op straat.

In de Merchtemsesteenweg, waar de school is gevestigd, zijn het afgelopen jaar zelfs twee schietpartijen gebeurd. Toch maakt Vanheuverzwijn geen aanstalten om een nieuwe actie op te zetten. "De schietpartijen hebben niets met gewone burgers te maken. En bovendien maak ik zotte werkdagen, van 8 tot 19 uur. Er blijft geen tijd over voor andere zaken."

Directeur Dirk Letens daarentegen, is in 2014 uit Molenbeek vertrokken. Maar hij volgt de gemeente nog steeds van een afstand. Hij is bedroefd te zien hoe de gemeente opnieuw negatief in de pers komt, wat het lerarentekort volgens hem mogelijk nog erger maakt.

"Eerst was er Abdeslam, dan recent nog Conner Rousseau die zich niet thuisvoelt in Molenbeek. De schietpartijen zijn de zoveelste slag in het gezicht van de Molenbekenaar," analyseert Letens.

Schietpartij op klaarlichte dag 'verontrustend'

Volgens Molenbeeks schepen van Onderwijs Jef Van Damme (one.brussels – Vooruit) is het "zeer verontrustend" dat de schietpartij op klaarlichte dag gebeurde. Dat terwijl Molenbeek, met een veertigtal scholen op zes vierkante kilometer, zeer dichtbevolkt is met leerlingen. "Je kunt niet voorspellen wanneer er weer iets gaat gebeuren," betreurt Van Damme.

Volgens Van Damme valt de problematiek van 2011 overigens niet te vergelijken met die van 2022. Om de problemen vandaag de baas te kunnen, roept Van Damme - net als burgemeester Moureaux - dringend de hulp in van de federale overheid. Hij stelt voor dat een taskforce zich over de Molenbeekse schietpartijen buigt. "Dat dat nog niet is gebeurd, is onbegrijpelijk."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni