Gratis CO2-meter voor Brusselse scholen

© VRT
| Een CO2-meter in de KVS-theaterzaal (archief)

Brusselse scholen die een CO2-meter wensen om de ventilatie in de klaslokalen te regelen, kunnen zich daarvoor wenden tot Brussel Leefmilieu. Dat kondigt minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) woensdag aan. In eerste instantie worden 300 CO2-meters gratis ter beschikking gesteld.

In Brussel gaat het coronavirus nog steeds goed rond. Daar ontsnappen ook de scholen niet aan. Enkel in de hoofdstad werd de mondmaskerplicht in de klas verlengd. Brusselse leerlingen leverden in september drie keer vaker een positieve Covid-test af dan Vlaamse. Een manier om de verspreiding op school tegen te gaan, is betere ventilatie van de klaslokalen.

Hoe hoger de hoeveelheid CO2 in de klaslucht, hoe slechter de luchtverversing. Om dat in het onderwijs te kunnen meten, bestelde Brussel Leefmilieu 300 CO2-meters. Scholen die er eentje willen, kunnen die vanaf woensdag aanvragen. De CO2-meter kan beurtelings in een ander lokaal geplaatst worden.

Maron wil met de CO2-meters de bewustmaking rond ventilatie in de klas vergroten. “Scholen kunnen zelf ontdekken hoe ze de klassen het best ventileren”, aldus de minister. Elke school heeft recht op één meter. Als het aanbod groter is dan de vraag gaan er extra naar de grotere scholen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?