Groen en Vooruit pleiten opnieuw voor maximumfactuur in onderwijs

© Belga
02/05/2023

Vorig schooljaar is in het gemeenschapsonderwijs (GO!) 11 miljoen euro aan schoolfacturen blijven openstaan wat wijst op een onderliggend armoedeprobleem. Dat schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag. Groen-covoorzitster Nadia Naji reageert kritisch op het nieuws en pleit net als Vooruit opnieuw voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.

"Uit een studie blijkt dat de schoolfactuur meestal de eerste is die wordt betaald", zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO! in de kranten. "Bij een gezin dat de schoolfactuur niet betaalt, is er dus een zwaar onderliggend probleem. Meestal is dat armoede." Het nieuws dat vorig schooljaar in het gemeenschapsonderwijs 11 miljoen euro aan schoolfacturen bleef openstaan, duidt dan ook op een gevaarlijke trend.

"De alarmsignalen gaan nog maar eens af", zegt Groen-covoorzitster Nadia Naji. "Elk kind verdient een gelijke start, maar in realiteit zien we kinderen zonder boeken of met een lege maag in de klas." Volgens Naji is het dan ook tijd dat de regering-Jambon “wakker schiet en van gelijke kansen een prioriteit maakt."

Groen zal er op het partijcongres op 13 mei voor pleiten om armoedebewustzijn te integreren in lerarenopleidingen en om scholen te ondersteunen in de aanpak. De partij pleit ook opnieuw voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs, "want elk kind verdient een gelijke start en het onderwijs is de uitgelezen plaats om die aan kinderen te geven, ongeacht het inkomen of de financiële draagkracht van hun ouders."

Debat

Ook Vooruit-fractieleidster in het Vlaams Parlement Hannelore Goeman pleit opnieuw voor een maximumfactuur. "Een sterke overheid moet ervoor zorgen dat elk kind het nodige schoolmateriaal heeft, zowel voor meer theoretische als vaak duurdere praktische richtingen", zegt ze.

CD&V-parlementslid Loes Vandromme vraagt een "grondig fundamenteel debat over de gelijke onderwijskansen". "Het is vandaag meer dan ooit nodig dat scholen ondersteund worden, via brugfiguren om voor elk kind gelijke onderwijskansen te creëren", zegt ze ook.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is daar niet voor gewonnen. "Je moet de mensen niets wijsmaken: alles wat niet op de schoolfactuur komt, komt op de belastingbrief terecht, en dat zal altijd voor dezelfden zijn: de Vlaamse middenklasse", klonk het dinsdag in De Ochtend op Radio 1. Weyts kijkt naar de OCMW's om te bemiddelen als ouders de schoolfacturen niet kunnen betalen.

Meester BRUZZ - terug naar school

Op 1 september start het nieuwe schooljaar voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. Volg hier het belangrijkste nieuws over het Brusselse onderwijs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni