| De vaccinatie op het Unesco Atheneum in Koekelberg gebeurde in de sportzaal (archief)

Helft van scholieren in Nederlandstalig onderwijs is gevaccineerd

TDN
© BRUZZ
19/11/2021

Van de 17.176 leerlingen op het Nederlandstalig onderwijs in Brussel die in aanmerking komen voor het coronavaccin ontving intussen 43,83 procent een dubbele dosis. Nog eens 5,17 procent werd een eerste keer ingeënt, waardoor dus meer dan de helft van de leerlingen (51 procent) nog geen enkele coronaprik ontving. In één school op de zes blijft de vaccinatiegraad onder 25 procent.

Niet alleen de volwassen populatie in het Gewest blijkt moeilijk overstag te gaan voor een coronaprik. Ook de scholieren aarzelen. Cijfers die BRUZZ opvroeg bij het kabinet van Sven Gatz (Open VLD), in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs, tonen aan dat ook onder scholieren nog heel wat ruimte voor verbetering is. Van de 17.176 leerlingen (inclusief buitengewoon secundair onderwijs) ontvingen er 7.528 een dubbele coronaprik (43,83 procent). Ter vergelijking, in Vlaanderen was eind september al 70 procent van de scholieren dubbel gevaccineerd.

Leerkrachten: 94 procent gevaccineerd

Nog eens 888 leerlingen aan het Nederlandstalig secundair onderwijs (5,17 procent) mocht voorlopig enkel een eerste prik in ontvangst nemen, wat maakt dat 8.416 leerlingen (49 procent) op dit moment minstens één dosis van een coronavaccin kreeg. Dat betekent dat 8.760 leerlingen nog niet gevaccineerd is, dat is meer dan de helft (51 procent) in de Nederlandstalig scholen in Brussel. Van de leerkrachten is 94 procent gevaccineerd.

De verschillen in vaccinatiegraad op de middelbare scholen zijn enorm. Van de 60 vestigingen of afdelingen in het Nederlandstalig onderwijs zijn er slechts tien waarvan meer dan drie vierde van de leerlingen volledig gevaccineerd zijn. Negen scholen hebben bij hun leerlingen een vaccinatiegraad onder 25 procent. Nog eens 22 scholen zitten tussen 25 en 49 procent. De vaccinatiegraad op de negentien resterende scholen schommelt tussen 50 en 74 procent.

(lees verder onder de videoreactie van Sven Gatz)

Reactie van Sven Gatz op de vaccinatiecampagne op school.

Eerder rapporteerde BRUZZ al dat de vaccinatiecampagne in de Nederlandstalige scholen in Brussel tot nog toe weinig heeft opgeleverd. Slechts 39 scholen participeerden aan de vaccinatie-acties van de VGC. Uit cijfers van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bleek dat er 811 leerlingen een prik kregen via de scholen, waarvan 536 eerste dosissen op de school zelf werden gezet (17 scholen) en 275 eerste vaccins in de vaccinatiecentra (10 scholen). De komende weken plannen nog 12 scholen een gezamenlijk bezoek aan een vaccinatiecentrum.

Verdubbeling sinds augustus

De scholencampagne is twee maanden geleden begonnen. "We hebben gemerkt dat onze acties wel degelijk een sensibiliserend effect hebben. Op het moment dat we van start gingen was maar 20 à 25 procent van de Brusselse jongeren gevaccineerd. Er is nog een weg te gaan, maar sinds eind augustus is er dus wel sprake van een verdubbeling", aldus de woordvoerster van VGC-collegelid Sven Gatz. Zij wijst erop dat het aantal gevaccineerden in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel (49 procent) hoger ligt dan de algemene vaccinatiegraad onder jongeren (45 procent) in de hoofdstad.

Omdat er weliswaar nog veel marge voor verbetering is, belooft de VGC een bijkomende campagne in de negen Nederlandstalige scholen in Brussel waar de vaccinatiegraad onder 25 procent ligt. “We gaan er vragen om extra in te zetten op juiste informatiedoorstroom over het vaccin. Ondanks grote inspanningen om leerlingen te informeren en te sensibiliseren, is de opbrengst in uiteindelijk gerealiseerde vaccinaties zeer laag”, zegt de woordvoerster van Gatz.

Samen met eerstelijnszone BruZEL gaat de VGC in overleg met de schooldirecties waar de vaccinatiegraad zeer laag is. “Om ons aanbod nogmaals kenbaar te maken en hen te overtuigen om extra inspanningen te ondernemen (informeren, sensibiliseren en vaccineren). Essentieel hierbij is de motivatie van de schooldirecteur en zijn team”, klinkt het nog. "Maar de verantwoordelijkheid om uiteindelijk over te gaan tot vaccinatie ligt natuurlijk wel bij jongeren (en ouders) zelf. Wij proberen de drempel te verlagen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni