Hoger onderwijs naar code oranje, ook secundair binnenkort

© Belgaimage

Het hoger onderwijs in Vlaanderen schakelt uiterlijk tegen de herfstvakantie naar code oranje, wat wil zeggen dat de bezetting in de auditoria moet zakken tot een vijfde van het normale aantal. Dat kondigt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag aan. In de praktijk waren alle Brusselse hogescholen en universiteiten al omgeschakeld naar code oranje. Ook in het secundair wordt binnenkort oranje van kracht, maar "de scholen blijven open."

“Het hoger onderwijs kan prioriteit geven aan de eerstejaars”, zegt Weyts zondag wel. “Laat deze kwetsbare groep nu niet vereenzamen achter een scherm thuis of op kot."

De onderwijsminister stelt daarom voor om de eerstejaars toch nog de helft van de tijd op de campus te verwelkomen, met een bezetting van 1 op de 2 in de auditoriua, in plaats van 1 op de 5. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan.

Leerplichtonderwijs

Minister Weyts blikte zondag bij VTM Nieuws ook vooruit op het overleg dat maandag volgt met de onderwijssector. Hij kondigde aan dat er ook in het secundair onderwijs naar code oranje zal worden overgeschakeld, "maar de scholen blijven open".

Wel komen er strengere maatregelen, onder meer inzake het gebruik van het mondmasker door zowel leerlingen als leerkrachten, en de voorwaarden voor de lessen lichamelijke opvoeding (LO).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?