18 mei 2020: heropening van de scholen voor een beperkt aantal leerjaren. Social distancing is de regel, mondmaskers zijn niet verplicht, maar alomtegenwoordig

| Zowel in als rondom Brussel neemt het aantal coronebesmettingen in scholen toe.

CLB's zien aantal coronagevallen op school verdubbelen

EC
© BRUZZ
17/10/2020

Het CLB van de GO! Scholengroep Brussel zag de afgelopen week meer dan dubbel zoveel positieve gevallen van Covid-19 bij de leerlingen en leerkrachten opduiken als een week eerder. Ongeveer 17 procent van al die besmettingen werd vermoedelijk op school opgelopen. Ook in de gemeenten in de Rand krijgen meer en meer scholen te maken met het coronavirus.

In de scholen in de Rand hebben enkele CLB's een stijging van 70 procent in het aantal nieuwe besmettingen vastgesteld ten opzichte van de vorige twee weken. Dat schrijft De Morgen zaterdag, op basis van een gelekte, interne mail van de CLB's aan het Gemeenschapsonderwijs GO!. Zelf wilde het Gemeenschapsonderwijs die cijfers nog niet bevestigen omdat ze onvolledig waren en niet alle CLB's betrokken zijn. Er is dus ook geen zicht op welke randgemeenten het hardst getroffen zijn.

Bij de Brusselse poot van GO!, de Scholengroep Brussel, noemt het CLB "de stijging hier nog erger". Dat zegt directeur Dries Vandermeersch van het GO! CLB Brussel. “De voorbije week, van 10 tot 17 oktober, hebben we 134 aanmeldingen gekregen. De week voordien waren dat er nog maar 63”, zegt hij. Een aanmelding wil zeggen dat een leerling of leerkracht positief heeft getest op Covid-19. “Dat is een stijging van 112 procent. Bovendien zien we al de hele maand oktober dat het aantal besmettingen per dag gemiddeld op 12,9 nieuwe gevallen ligt. In september waren dat er gemiddeld 4,5 per dag.”

Afgelopen dinsdag stelde het GO! CLB Brussel zelfs een record van 30 nieuwe gevallen vast. In de eerste twee weken van oktober zijn nu opgeteld al 162 leerlingen en 31 leerkrachten besmet geraakt. Een opdeling tussen het lager en secundair onderwijs kan Vandermeersch niet maken. Het VCLB Pieter Breughel voor het vrije onderwijs kon nog geen precieze cijfers geven, maar spreekt “zeker over een gelijkaardige trend” in hun scholen, aldus directrice Elisabet Campforts.

Code geel

Tot nu toe hield Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich altijd sterk dat de meeste besmettingen niet binnen de schoolmuren plaatsvinden. Hij wil daarom vasthouden aan code geel, wat wil zeggen dat leerlingen voltijds naar school kunnen blijven gaan. Op lokaal niveau kan wel telkens geschakeld worden naar code oranje, met meer afstandsonderwijs, indien dat nodig blijkt.

'We zien voorlopig weinig clusterbesmettingen in de scholen: het zijn niet zozeer de leerlingen die het aan elkaar doorgeven'

Dries Vandermeersch, directeur GO! CLB Brussel

Volgens CLB-directeur Vandermeersch is de redenering om de scholen zo lang mogelijk open te houden niet verkeerd. “We moeten er voornamelijk voor zorgen dat we zoveel mogelijk leerlingen aan boord houden, want de eerste lockdown heeft bewezen dat de meest kwetsbare leerlingen het eerst afhaken”, zegt Vandermeersch. “Wij kijken nog te vaak vanuit onze eigen bril, waarin we ervan uitgaan dat alle leerlingen een eigen kamer hebben.” Hij verwijst naar grote gezinnen in Brussel waar het afstandsleren moeilijk verliep omdat veel kinderen samen in één kamer met één laptop moesten werken. “Afstandsonderwijs moet volgens mij enkel wanneer het organisatorisch echt niet anders kan”, besluit hij.

In de meeste gevallen (35 procent) raakten leerlingen besmet binnen het eigen gezin, zegt Vandermeersch op basis van hun cijfers. Nog eens 10 procent van de besmette kinderen werd getest omwille van een nauw contact buiten de schoolomgeving, zoals met een vriendje. 17 procent van de leerlingen die besmet worden bevonden worden getest vanwege een risicocontact op school. “In 13 procent van de gevallen na een nauw contact met een leerling op school, in 4 procent van de gevallen door nauw contact met een personeelslid op school”, zegt Vandermeersch. “We zien voorlopig weinig clusterbesmettingen in de scholen: het zijn niet zozeer de leerlingen die het aan elkaar doorgeven, en dus moeten er ook nog weinig klassen volledig in quarantaine.”

1 op de 6

Opgeteld komt die 17 procent vermoedelijke besmettingen binnen de schoolmuren wel overeen met wat het Franstalig onderwijs al eerder deze maand bekendmaakte: ongeveer één op de zes besmettingen bij kinderen vindt wel nog plaats op school. Vanuit de Vlaamse oppositie komt daarom kritiek op de keuze van minister Weyts om niet over te stappen naar code oranje.

“Overgaan naar kleurcode oranje betekent niet dat leerlingen worden geweerd uit de scholen. Het betekent wél dat er extra alertheid komt, en regels om te vermijden dat grote groepen leerlingen zich tegelijk van a naar b verplaatsen", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman zaterdag in De Morgen.

En ook vanuit medische kringen klinkt kritiek. VUB-professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey vraagt zich op Twitter af of onderwijs "bewust wordt weggelaten als besmettingsbron" binnen de lijstjes van mogelijke oorzaken. Hij noemt het vasthouden aan code geel voor het secundair onderwijs "misdadig".

Maandag zit minister Weyts opnieuw samen met het onderwijsveld om de situatie in de scholen op te volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, code geel, besmettingen coronavirus leerkracht, besmettingen leerlingen, onderwijsminister Ben Weyts, GO! CLB Brussel, Dries Vandermeersch

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni