Rond de 500 besmettingen in Nederlandstalig onderwijs: CLB's zitten op tandvlees

SDS
© BRUZZ
13/10/2020

"Het water staat ons bijna aan de lippen", klinkt het bij het CLB van het Nederlandstalige Gemeenschapsonderwijs GO! in Brussel. De Centra voor Leerlingenbegeleiding, die instaan voor de contacttracing van coronagevallen, worden overstelpt met meldingen. Sinds het begin van het schooljaar zijn er zeker 500 Covid 19-gevallen gemeld. "Zaterdag waren vier medewerkers tot 21 uur bezig met het opbellen van ouders."

Maandag liepen bij het GO! CLB van het Gemeenschapsonderwijs 24 meldingen van nieuwe coronagevallen binnen. "Een record", zegt directeur Dries Vandermeersch. "We zien de aantallen elke week stijgen."

"Om een idee te geven van de werklast: zaterdag zijn er 11 nieuwe gevallen gemeld. Daardoor waren vier medewerkers tot 21 uur bezig om ouders te bellen."

1.356 leerlingen in quarantaine

Sinds 1 september telt het CLB van het Brusselse Nederlandstalige Gemeenschapsonderwijs al 263 coronagevallen. Vooral leerlingen, maar ook een 60-tal leerkrachten, waarvoor de arbeidsgeneesheer de tracing op zich neemt. Door de gemelde besmettingen moesten 1.356 leerlingen in quarantaine, net als 61 leerkrachten, meldt Vandermeersch.

Vandermeersch moet meer en meer personeel overhevelen naar de tracingdienst, die de hoogrisicocontacten van positief geteste leerlingen in kaart brengt en hen vervolgens moet verwittigen. Intussen zijn er al acht mensen aan de slag.

"De gevolgen van deze crisis zullen nog lang doorwerken. We kunnen het voorlopig nog bolwerken, maar het water staat ons intussen tot aan de lippen"

Dries Vandermeersch, directeur Brussels GO! CLB

Gevolg: de standaard-medische consults van het CLB worden voorlopig niet meer uitgevoerd, net als veel administratieve taken, overlegmomenten met scholen over leerlingen en gesprekken met leerlingen en hun ouders. Nog maar een van de twee ploegen die normaal gezien vaccins toedient, wordt daar nog voor ingezet.

"Al die uren die ons personeel nu extra presteert, ook in het weekend, zullen bovendien ooit gecompenseerd moeten worden", zegt Vandermeersch. "We hebben het niet alleen moeilijk nu, maar de gevolgen van deze crisis zullen nog lang doorwerken. We kunnen het voorlopig nog bolwerken, maar het water staat ons intussen tot aan de lippen."

Vrije onderwijs

In het vrije onderwijs kunnen ze niet zulke precieze cijfers van het aantal positief geteste leerlingen geven, omdat de interne telmethode intussen is veranderd. "Maar het gaat zeker om meer dan tweehonderd gevallen", zegt Elisabet Campforts van VCLB Pieter Breughel, het CLB van het vrije gesubsidieerde net. Alleen al afgelopen weekend noteerde haar CLB 35 nieuwe gevallen, en maandag enkel in de voormiddag nog eens twintig.

"Er is heel wat extra spanning en druk in de thuissituatie, dat vertaalt zich ook in een hogere werklast voor psychologen en sociaal werkers van het CLB"

Elisabet Campforts, directrice CLB vrij gesubsidieerd onderwijs in Brussel

"Ik herinner me dat ik in september al mijn bezorgdheid uitte over de werklast, en die vrees is intussen helaas bewaarheid geworden", zegt Campforts. "Doordat het aantal besmettingen in de hele maatschappij toeneemt, is dat ook zo in de scholen." Voor haar CLB betekent dat "een bijna wekelijkse reorganisatie om steeds meer personeelsleden aan contact tracing toe te wijzen. "

De medische consultaties van sommige leerjaren gaan wel nog door in het VCLB, en tegelijk probeert Campforts het team psychologen en sociaal werkers zoveel mogelijk te vrijwaren. "Want door de geleden schade van de lockdown in het voorjaar, en de onrust die de huidige coronapiek met zich meebrengt, merken we behoorlijk wat vragen over leren en studeren, en op sociaal vlak. Er is heel wat spanning en druk in de thuissituatie, dat vertaalt zich ook in een hogere werklast voor die afdeling van het CLB."

De inrichtende macht van het CLB N-Brussel, van de gemeentelijke scholen, kon voorlopig niet reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Vrij CLB Netwerk , clb , contact tracing , contact tracing coronavirus , aantal besmettingen coronavirus , besmetting coronavirus , coronavirus , Elisabet Campforts , Dries Vandermeersch

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni