Scholen blijven voltijds open

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 14 oktober 2020
Updated: 14-10-2020 - 16:10

Alle lagere en middelbare scholen blijven lesgeven in code geel. Dat is woensdag beslist na overleg van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met de vakbonden, onderwijskoepels en virologen. Het onderwijs kan overschakelen op code oranje, als de secundaire scholen volledig kunnen openblijven.

De minister zat woensdag sinds half tien 's ochtends samen met de onderwijsnetten, de vakbonden, CLB's en ook een viroloog. Eerder deze week had minister Weyts al duidelijk gemaakt dat het niet zijn bedoeling was om alle scholen in één klap naar een code oranje om te schakelen. Die beslissing blijft nu dezelfde, al zegt Weyts woensdag bij een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement dat hij "niet getrouwd" is met code geel.

Weyts gaf ook aan dat er er een groot probleem is met oranje. "Als we naar oranje schakelen, moeten de leerlingen in de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs alternerend naar school. Ik vind dat op basis van de gegevens die we nu hebben geen goede oplossing", zei hij. Als er een aanpassing komt aan oranje, zodat het secundair volledig open kan blijven, is er wat hem betreft geen probleem om te schakelen. "Daarover zal de discussie vanaf maandag ook gaan."

Scholen beslissen zelf

Er zijn al scholen die zelf beslisten om de regels aan te scherpen. Er kan ook nog altijd op lokaal niveau worden besloten om bepaalde scholen toch naar code oranje te laten overstappen.

De beslissing is genomen op basis van de besmettingscijfers, luidt het. Het merendeel van de besmettingen zou te herleiden zijn tot situaties buiten de schoolmuren. Weyts wilde daarom absoluut de scholen volledig open houden.

Er zal vanaf maandag wel gepraat worden over een aanpassing van de bestaande draaiboeken. Momenteel betekent code oranje nog dat leerlingen vanaf het derde middelbaar halftijds - een week wel, gevolgd door een week niet - naar school gaan.

Voor het volwassenenonderwijs en voor het deeltijds kunstonderwijs is wel beslist dat zij moeten overschakelen naar code oranje. Dat moet uiterlijk gebeuren tegen de herfstvakantie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?