18 mei 2020: heropening van de scholen voor een beperkt aantal leerjaren. Social distancing is de regel, mondmaskers zijn niet verplicht, maar alomtegenwoordig

| Mondmaskers in het secundair onderwijs.

Atheneum Etterbeek schakelt één dag per week naar afstandsonderwijs

EC
© BRUZZ
12/10/2020

Voortaan zullen de leerlingen van het GO! Atheneum in Etterbeek op woensdagen enkel nog les vanop afstand krijgen. Bovendien worden mondmaskers verplicht op de speelplaats. Dat heeft de directie beslist omdat de speelplaats niet groot genoeg is om voldoende afstand te bewaren. Intussen blijven alle Brusselse scholen draaien volgens de richtlijnen van code geel.

“Omdat het voor veel leerlingen moeilijk is om de anderhalve meter regel te respecteren, mede door de gebreken in onze infrastructuur, voelen we ons genoodzaakt om het dragen van het mondmasker ook op de speelplaats te verplichten.” Dat schrijft het GO! Atheneum Etterbeek afgelopen vrijdag op Smartschool in een bericht aan de ouders.

De mondmaskerplicht gaat vanaf deze maandag in. Vanaf volgende week komt daar nog een tweede aanpassing bij: woensdag wordt een vaste dag van afstandsonderwijs voor elk leerjaar - dus ook voor de eerste graad. De bedoeling is om de leerlingen dan aan hun eigen tempo thuis te laten werken, zodat er op school ruimte is om de leerlingen die achterstand hebben opgelopen, gericht te helpen.

GO! Scholengroep Brussel bevestigt de beslissing van de directie. “Wij staan achter hun keuze omdat de school te weinig plaats heeft om hun duizend leerlingen op veilige afstand te ontvangen”, zegt Karin Struys van Scholengroep Brussel. Tot nu toe zijn er geen andere scholen uit haar scholengroep die met gelijkaardige maatregelen komen. “Een directeur kan met het oog op de veiligheid wel afwijken van de vaste draaiboeken in code geel. Meestal is dat gebonden aan een beperkte ruimte.” Zo besliste het GO! Atheneum van Brussel-Stad begin september ook tijdelijk om enkele lessen op afstand te blijven geven, ondanks code geel, omdat de oppervlakte van de school beperkt is en ze bovendien haar campus deelt met een basisschool.

Of code geel nog lang zal kunnen duren in het Brussels onderwijs, zal afhangen van het aantal besmettingen in de afzonderlijke Brusselse gemeenten. Een gemeente kan dan met de lokale crisiscel beslissen of er scholen in de buurt naar code oranje moeten omschakelen. Dat houdt onder meer in dat de tweede en derde graad in het secundair onderwijs halftijds afstandsonderwijs krijgen. Als een gemeente dat beslist, moet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wel nog de laatste toestemming geven. “Voorlopig hebben wij nog geen aanvraag gekregen om naar code oranje om te schakelen vanuit het Brussels gewest”, zegt Weyts’ woordvoerder Michaël Devoldere daarover.

Onderwijsoverleg

Woensdag staat er wel een overleg op de agenda van minister Weyts, met enkele virologen, de onderwijskoepels, vakbonden en CLB’s - zeg maar het brede onderwijsveld. Dat overleg stond al ingepland vóór de besmettingscijfers de laatste weken weer de hoogte in schoten. Het is niet de bedoeling om nu plots alle scholen richting code oranje te stuwen. Minister Weyts zei maandagochtend nog bij Radio 1 dat hij alle scholen zo lang mogelijk in code geel wil houden.

“Wij zijn er geen voorstander van om de draaiboeken aan te passen, want dat heeft grote pedagogische gevolgen en bovendien zijn de scholen tot nu toe erg gecontroleerde omgevingen gebleven”, zegt Devoldere vanwege het kabinet-Weyts. “De draaiboeken werken. Ja, er moet af en toe een klas in quarantaine, maar dat is onvermijdelijk. Het gaat erom dat die besmettingen goed worden opgevolgd en dat de meeste besmettingen niet in de school, maar daarbuiten plaatsvinden.”

'Onze CLB’s melden dat de meeste besmettingen op school, terug te leiden zijn naar een besmetting opgelopen buiten school'

Michaël Devoldere, woordvoerder Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

Aan Franstalige zijde bleek afgelopen week dat één op de zes besmettingen in het onderwijs wél op school had plaatsgevonden. Dat liet het Office national de l'enfance (ONE) vrijdag weten, de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin, die de cijfers bijhouden. Het kabinet van Vlaams minister Weyts heeft geen gelijkaardige cijfers uit het Nederlandstalig onderwijs. “Onze CLB’s melden dat de meeste besmettingen die worden vastgesteld op school, terug te leiden zijn naar een besmetting opgelopen buiten school”, aldus nog Devoldere. Daarop kan hij geen concreet percentage plakken.

Intussen vragen Vlaamse oppositiepartijen Groen en SP.A om een aanscherping van de kleurencodes op school, wat mogelijk wel een aanpassing van de draaiboeken inhoudt. Zowel het katholiek onderwijs als het gemeenschapsonderwijs willen het overleg van woensdag afwachten. Vanwege Scholengroep Brussel noemt Karin Struys de kleurencodes “een moeilijke situatie". "Maar het blijft belangrijk om de scholen zoveel mogelijk open te houden", zegt Struys. "Daarom zijn de maatregelen zoals die van het atheneum in Etterbeek een belangrijke aanvulling. Extra regels kunnen altijd als dat in het kader van de veiligheid van de leerlingen en het personeel is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Onderwijs, code oranje, Atheneum Etterbeek, afstandsonderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni