© Google Maps | De hogeschool Fransisco Ferrer bevindt zich tussen de Lemonnierlaan en de Stalingradlaan.

Hogeschool Francisco Ferrer verlaat Zuidpaleis tegen juni 2025

JP
© Belga
05/12/2023

De Franstalige hogeschool Francisco Ferrer verlaat in juni 2025 het Zuidpaleis, in het centrum van Brussel. Dat heeft Brussels schepen voor onderwijs Faouzia Hariche (PS) maandagavond tijdens de gemeenteraad gezegd.

De bouw van een tunnel van 120 meter onder het Zuidpaleis en boven de oude moerassige bodem van de Zenne ligt wegens technische stabiliteitsproblemen al meerdere maanden stil. Het stuk maakt deel uit van het 900 meter lange ondergrondse bouwwerk dat het toekomstige metrostation Toots Tielemans, onder de Stalingradlaan, moet verbinden met de bestaande infrastructuur van de premetro.

Om de problemen op te lossen, werd beslist het Zuidpaleis van binnenuit gedeeltelijk te ontmantelen. Voor de gebruikers van het pand, zoals de hogeschool, moet dus een nieuwe plek gevonden worden. Die heeft de stad nu gevonden ter hoogte van Willebroekkaai 33. Dat complex van zowat 11.000 m² moet ruim 1.700 studenten en 400 docenten opvangen.

35,5 miljoen euro

Volgens schepen Hariche en de overeenkomst met MIVB, die maandagavond werd goedgekeurd in de gemeenteraad, bedragen de kosten voor de verhuis en aanpassingen aan het gebouw om en bij de 6 miljoen euro. Stad Brussel financiert die werkzaamheden, en de MIVB neemt het grootste deel van de kosten op zich om de aankoop van het gebouw te financieren: 27 van de 29,5 miljoen euro. De resterende 2,5 miljoen voor de aankoop wordt door de stad betaald.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie