Honderden studenten en professoren vragen heropening auditoria in februari

© Belgaimage
| Juni 2020: studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) leggen hun examens af in de ruimtes van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), met respect voor social distancing.

Een tiental professoren uit het hele land heeft een petitie opgestart voor de heropening van auditoria bij het begin van het tweede semester. Verschillende academici vinden namelijk dat een gedeeltelijke of volledige terugkeer op de campus, gezien de evolutie van de pandemie, mogelijk is. De petitie is al meer dan 1.500 keer ondertekend.

Op de Belgische universiteiten en hogescholen geldt al bijna drie maanden code rood, wat betekent dat er sindsdien geen hoorcolleges meer plaatsvinden. "Onze multidisciplinaire studiegroep vindt deze situatie niet langer houdbaar en pleit voor een debat over de heropening van de auditoria bij de start van het tweede semester in februari 2021. Deze heropening moet gepaard gaan met een integraal wetenschappelijk protocol wat betreft risicobeheer en resultaatopvolging", klinkt het bij de professoren.

De professoren benadrukken dat de mentale gezondheid van de bevolking een prioritaire bekommernis is. "Ook voor de universiteiten en hogescholen is het geestelijk welzijn van de studenten een urgente uitdaging. Het is een absolute vereiste de studenten een perspectief aan te bieden door hun huidige isolement te doorbreken."

Beheersbaar risico

In België bedraagt, voor de leeftijdsgroep 20-29 jaar, het incidentieniveau van de epidemie maximaal 1,5 per 1.000 gedurende 7 dagen, sinds begin december. Het risico op de aanwezigheid in een auditorium van een besmettelijke en niet-gedetecteerde student is volgens de professoren dus zeer gering. Ze vinden dan ook, als er adequate maatregelen genomen worden, dat het effectieve risico op verspreiding van het virus beperkt en beheersbaar is.

"Wij beschikken in onze universiteiten over alle nodige middelen en mogelijkheden voor een verantwoordelijke en veilige hervatting van de activiteiten, dankzij een fijnmazig opgesteld protocol: snelle en kwalitatieve tests, die tot op heden onderbenut zijn, universitaire laboratoria en multidisciplinaire expertise op het gebied van studie en opvolging", klinkt het verder. Tot slot vragen de professoren ook om vertrouwen te hebben in de studenten en hen de kans te geven actief en concreet betrokken te zijn bij de voortzetting van hun studie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?