Het parlement van de Franse gemeenschap

Wisselmeerderheid om hervorming Franstalig hoger onderwijs aan te passen

© BRUZZ
17/04/2024

Vannacht heeft de Commissie Hoger Onderwijs in het Parlement van de Franse Gemeenschap een omstreden voorstel van decreet goedgekeurd. Het gaat om een aanpassing van het zogenaamde ‘landschapsdecreet’ over de hervorming van het Franstalig hoger onderwijs. Oppositiepartij PTB leverde de nodige stemmen voor het voorstel van PS en Ecolo, meerderheidspartij MR stemde tegen.

Het ‘landschapsdecreet’ voorziet in een andere financiering voor het hoger onderwijs en een verstrenging voor studenten. Universiteiten en hogescholen krijgen geen financiering meer voor studenten die te lang over hun opleiding doen. Daardoor zullen zij zich niet meer kunnen inschrijven. De maatregel is al van toepassing op studenten die zich vanaf 2022 hadden ingeschreven. Maar voor wie eerder al begon te studeren geldt die nog niet.

Nu blijkt dat mogelijk duizenden studenten zich vanaf volgend academiejaar niet meer zullen kunnen inschrijven staat de maatregel ter discussie. PS en Ecolo willen de hervorming tijdelijk 'verfijgen', studenten zouden een jaar uitstel krijgen. Maar MR, hun coalitiepartner in de Franse gemeenschapsregering, is het daar niet mee eens. Maar met de steun van PTB kunnen PS en Ecolo toch hun aanpassing doorvoeren. De kwestie zorgt voor grote spanningen binnen de meerderheid van de Franse gemeenschap, die ook bekendstaat als de Federatie Wallonië-Brussel.

De aanpassing van de hervorming moet volgende week nog worden goedgekeurd door de plenaire vergadering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni