Jennifer: 'Nederlands maakt ook deel uit van mijn identiteit'

Hoe is het om naar een Vlaamse school te gaan in Brussel, als je thuis een andere taal spreekt? En wat betekent de Nederlandstalige cultuur voor die anderstaligen? BRUZZ vroeg het aan vier oud-leerlingen.

Jennifer De Roeck (28)

Maria Assumptalyceum

Jennifer blikt met een blij gevoel terug op haar Nederlandstalige schoolcarrière in Brussel. Zowel het middelbaar als het hoger onderwijs beschouwt ze als een leuke tijd. Na haar hogere studies te hebben afgerond in Antwerpen is ze er ook een tijdje blijven wonen waardoor ze er een sociaal leven heeft uitgebouwd.

Tweetaligheid = troef

Op de vraag of ze nog een band heeft met het Nederlands antwoordt ze volmondig ja. “Ik spreek nog af met mijn vrienden van het middelbaar. Hoewel veel vrienden tweetalig zijn, is de voertaal steeds Nederlands, dat komt doordat we samen in het Nederlandstalig onderwijs zaten.”

Ook met haar vrienden van het hoger onderwijs wordt Nederlands gesproken. Op haar job spreekt ze daarentegen voornamelijk Frans. Toch vindt ze dat haar tweetaligheid een grote troef is. “De reden dat ik aangenomen ben in mijn huidige job is net omdat ik twee talen kan, het is een groot voordeel.”

Jennifer ervaart een grote invloed van het Nederlands op haar culturele identiteit. Thuis groeide ze op met een Poolse moeder en een Franstalige vader, maar ze omarmt ook de Vlaamse identiteit. “Ik ben opgegroeid met die taal (Nederlands, red.) en heb de twee kanten ervaren. Het maakt deel uit van mijn identiteit. Thuis spraken we Frans en op school Nederlands.”

Mixtaaltje

En dat uit zich vervolgens in een 'mixtaaltje'. Zo overkomt het Jennifer dat als ze met vrienden praat er behendig wordt geschakeld tussen het Frans en het Nederlands. “We maken er geen eigen taaltje van maar vaak worden er wel woorden van het Frans tussen gesmeten of omgekeerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?