Jette gaat op termijn drie wijkscholen sluiten

© Kabinet Pascal Smet
| Het bouwproject voor de Gemeentelijke Basisschool Poelbos.

De gemeente Jette creëert tweehonderd extra plaatsen voor schoolgaande kinderen in het Nederlandstalig onderwijs. Daarvoor zal het wel drie bestaande wijkscholen moeten sluiten. Op die manier wil de gemeente extra middelen vrijmaken voor de uitbreiding van Gemeentelijke Basisschool Poelbos. In een open brief verzetten de ouders van wijkschool Blangchard zich nu tegen de plannen van de gemeente.

De plannen van de gemeente hangen vast aan een bouwproject voor de Gemeentelijke Basisschool Poelbos. Die plannen liggen al bijna tien jaar op tafel, maar de bouwvergunning werd pas eind 2020 goedgekeurd.

“In het verleden was er niet altijd voor iedereen doorstroom mogelijk binnen Jette van kleuterschool naar lager onderwijs”, verdedigt schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Nathalie De Swaef het project. De gemeente kiest daarom voor zekerheid. “We sluiten misschien drie scholen, maar we zetten voortaan extra in op twee stabiele gemeentelijke scholen waarbij doorstroming naar het eerste leerjaar verzekerd is.”

Open brief

De ouders in kwestie wijzen in hun open brief op één groot probleem. De kleuterschool Blangchard hangt immers nauw samen met de gemeentelijke basisschool Van Asbroeck. Er was altijd een doorstroom tussen deze twee scholen van kinderen naar het eerste leerjaar. Die stroom wordt nu onderbroken terwijl veel ouders bewust daarom hun kinderen naar Blangchard stuurden. “Door het nieuwe project zullen onze kinderen basisonderwijs in Poelbos moeten volgen, daar hebben wij nooit voor gekozen.”

De Swaef begrijpt de bezorgdheden van de ouders, maar nuanceert. “We weten niet wanneer de wissel naar Poelbos effectief zal gebeuren, dus voor veel kinderen zal er nog niets veranderen.” De Swaef benadrukt daarnaast dat het project voor veel ouders rust zal brengen. “Ieder kind dat kleuteronderwijs volgt in Jette zal door de extra plaatsen zeker zijn van een plaats in het Jetse basisonderwijs. Dat was voordien niet het geval.”

Mobiliteit

In de brief klinkt ook bezorgdheid over een mogelijk mobiliteitsprobleem. “Het is een onbegrijpelijke beslissing van een schepen, van Groen nota bene, die ook bevoegd is voor Mobiliteit”, vindt Hind Riad, mede-initiatiefneemster van de open brief. De ouders richten zich dan ook rechtstreeks tot de schepen. “De beslissing zal de verkeersdrukte in onze gemeente enorm doen toenemen.”

De Swaef geeft toe dat er neveneffecten zijn aan het project. “Een project van deze omvang heeft inderdaad ook nadelen, maar we zoeken naar oplossingen.” De schepen betreurt ook dat de ouders van wijkschool Blangchard nu naar buiten komen met een open brief. "Vanaf het moment dat er meer duidelijkheid is, gaan wij zeker ook met hen een gesprek aangaan.”

Zo verzekert de gemeente bijvoorbeeld dat broers en zussen altijd in dezelfde schoolinstelling les kunnen volgen. “Het is vooral een investering in evenwichtig onderwijs voor de kinderen in Jette, daar moeten we ons op focussen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?