lagere school lager onderwijs kinderen tweede leerjaar lerares leerkracht schoolbord

| Lager onderwijs in Brussel (archiefbeeld)

Katholiek Onderwijs wil eerst lager en beroepsonderwijs heropstarten

© Belga
16/04/2020

Als men gefaseerd de scholen heropent, zouden eerst de lagere scholen en het beroepsonderwijs moeten herstarten. Dat heeft Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen woensdag gezegd op VTM Nieuws.

De Nationale Veiligheidsraad heeft woensdag beslist om de maatregelen tegen een verdere verspreiding van het coronavirus te verlengen tot 3 mei. Dat betekent dat ook de scholen minstens tot dan gesloten blijven.

De scholen zullen nu starten met "pre-teaching", daarbij wordt er nieuwe leerstof aangeleerd via afstandsonderwijs die wordt herhaald wanneer de scholen opnieuw openen. Over een mogelijke heropening van de scholen is voorlopig nog niets beslist. Daarom wordt rekening gehouden met verschillende scenario's, aldus Boeve.

Een daarvan is de scholen gefaseerd opstarten. In dat scenario wil de topman dat de lagere scholen en het beroepsonderwijs als eerste opnieuw kunnen starten als dat in veilige omstandigheden kan gebeuren. "We moeten groepen nemen waarvan we weten: als we die op school krijgen, kunnen we de leerachterstand beperken en het comfort van het leren zo hoog mogelijk houden", aldus Boeve.

"Bij het lager onderwijs is het belangrijk die leerlingen zo vlug mogelijk mee te krijgen. Leerlingen die heel veel praktijkvakken hebben kunnen we ook veel moeilijker via afstandsleren meekrijgen. Bovendien zijn dat vaak ook leerlingen die die schoolse structuur goed kunnen gebruiken om bij te blijven."

Of het schooljaar "te redden" valt, onder meer met pre-teaching, is nog afwachten. "We zullen toch minstens een aantal weken nodig hebben om die leerstof voor een stuk te herhalen, en dan te kunnen zorgen dat we een doorstart kunnen maken naar volgend jaar."

Voor het middelbaar onderwijs zouden de scholen volgens Boeve daarom in mei moeten heropenen. "Juni wordt nauwelijks nog de moeite", aldus Boeve. Vooral voor leerlingen die in cruciale overgangsjaren zitten zoals het zesde leerjaar, is het belangrijk dat de klassenraden voldoende informatie hebben zodat ze de juiste beslissingen kunnen nemen, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Veiligheid, basisonderwijs, coronavirus, Lieven Boeve

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni