1.200 laptops voor Nederlandstalig onderwijs

SG
© BRUZZ
03/04/2020

VGC-collegelid Sven Gatz (Open VLD) heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met de vzw DigitalForYouth.be, die laptops inzamelt bij bedrijven, instellingen en organisaties en ze opnieuw bruikbaar maakt. Minimum 1.200 van deze gerefurbishte laptops zijn bestemd voor leerlingen en scholieren uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

“Nu de lessen op school door de corona-epidemie opgeschort zijn, staat het onderwijs voor grote uitdagingen”, zegt Gatz. “Ook in onze Brussels scholen zien we afstandsonderwijs als een alternatief. Maar dat kan alleen succes kennen als alle leerlingen kunnen beschikken over een computer en een internetverbinding. Vooral voor jongeren in kwetsbare gezinnen, waar geen computer in huis is of waar meerdere kinderen er een moeten delen, kan dit project een zegen zijn. Samen met Digital For Youth roep ik daarom nog meer bedrijven op om gebruikte laptops te blijven doneren.”

Kwetsbare jongeren prioritair

De 1.200 via DigitalForYouth.be ingezamelde en opnieuw gebruiksklaar gemaakte laptops zijn bestemd voor de Nederlandstalige scholen in Brussel, die er eigenaar van worden. De VGC laat de scholen en de schoolbesturen weten hoeveel laptops ze ter beschikking kunnen krijgen, rekening houdend met het aantal leerlingen en de onderwijs kansarmoede-indicatoren.

Het is de bedoeling dat DigitalForYouth.be tijdens de tweede week van de paasvakantie de laptops aan de scholen levert. Zij verdelen ze en waken erover dat de meest kwetsbare jongeren eerst in aanmerking komen.

‘Investering in de toekomst’

"Wij voelen ons bijzonder gesteund door de VGC en Minister Gatz om onze Brusselse jeugd een hand te reiken naar de digitale maatschappij", zegt Philip Du Bois van DigitalForYouth.be. "Grote steden hebben altijd hun eigen uitdagingen en kansarmoede is daar een extra uitdaging. Deze investering in laptops voor jongeren is aldus niet enkel een investering in hardware, maar een investering in hun toekomst. Ik ben erg trots dat we met DigitalForYouth.be hier op korte termijn een verschil kunnen maken."

Van de geleverde laptops heeft Digital For Youth.be de data verwijderd, eventuele herstellingen en upgrades uitgevoerd en ze uitgerust met een Windows 10-licentie. De Vlaamse Gemeenschapscommissie maakt 120.000 euro vrij voor het project met Digital For Youth.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Sven Gatz, brusselse scholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie