1 september 2021: eerste schooldag in het kleuteronderwijs en lager onderwijs (Institut des Dames de Marie - Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe)

| Archiefbeeld.

Kinderen in 1ste en 2de leerjaar krijgen gratis schoolmaaltijden in Molenbeek

© Belga
07/10/2022

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek gaat kinderen van het 1ste en 2de leerjaar in het basisonderwijs gratis schoolmaaltijden aanbieden. De nieuwe maatregel gaat dit schooljaar van start in 10 van de 22 gemeentescholen en zorgt voor een aanzienlijke besparing voor de ouders. Het project wordt mee ondersteund door de Franse gemeenschap, waardoor het alleen voor Franstalige gemeentescholen geldt.

Bijna 2.000 kinderen kunnen onmiddellijk van de gratis schoolmaaltijden genieten. De kost van een dagelijkse maaltijd op de basisschool bedraagt 3,64 euro per kind. Maandelijks gaat het voor de gezinnen om een besparing van 73 euro per kind. Het is een belangrijke besparing in tijden van crisis voor de gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

De tien scholen die de gratis maaltijden krijgen, zijn gedifferentieerde scholen. Gedifferentieerd onderwijs is een systeem in het Franstalig onderwijs waar kansarme kinderen sociale en materiële steun van de school krijgen.

"Als verantwoordelijke voor het openbaar onderwijs ben ik blij dat we dit initiatief kunnen doorvoeren voor kinderen die dit het hardst nodig hebben. Ik wil de maatregel uitbreiden tot alle kinderen en tot het einde van de basisschool. De toegang tot school moet gratis zijn, of het nu gaat om maaltijden of om kwalitatief goede school- en leermiddelen", zegt Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS).

De maatregel komt er dankzij een gezamenlijke inspanning van de Franse gemeenschap en de gemeente.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni