Klachten over wanbeleid op islamitische school La Vertu in Schaarbeek

© Facebook/Ecole & Institut La Vertu

Afwezige leerkrachten en een algeheel gebrek aan langetermijnvisie: de klachten over de Franstalige islamistische school La Vertu zijn al lang niet meer van de lucht. Maar volgens de Franse gemeenschap is er geen probleem.

La Vertu is de enige islamitische school in Brussel die gerund wordt door de officiële islamitische onderwijsautoriteiten in België (ECIB). Volgens de Franse gemeenschap is er geen enkel probleem, maar de vakbonden klagen al langer steen en been over de school, zo schrijft BX1.

Leerkrachten noch directie

In 2015 opende La Vertu een afdeling voor middelbare scholieren op de Haachtsesteenweg, zodat haar leerlingen na de basisschool de kans kregen om verder les te volgen aan een islamitische school. Na de nodige erkenning van de Franse gemeenschap komt er ieder jaar een schooljaar bij.

Maar het lerarenkorps hinkt achterop. Leraren wiskunde, wetenschappen of Engels zijn er niet te vinden, zo klagen leerkrachten in een brief aan de islamitische inrichtende macht ECIB. In vier jaar tijd is de directie bovendien al twee keer gewisseld. En het afgelopen schooljaar namen maar liefst zeven docenten ontslag. Ondertussen is er zelfs geen directeur meer op de middelbare school.

Volgens vakbond CSC geeft ECIB de vrijgekomen lerarenposten niet door, waardoor de leraren niet vastbenoemd kunnen worden.

Het Franstalige islamitische onderwijs is aangesloten bij het katholieke scholennetwerk en beheert momenteel vier scholen.

Alain De Haan van de katholieke scholenkoepel benadrukt dat ze het probleem niet kunnen verhelpen. "De school wordt door ons ondersteund, maar we mogen ons niet bemoeien over de manier waarop ze hun instellingen beheren. Als ze geen directie aanstellen en geen vacatures publiceren, kunnen we daar niets aan doen."

De Franse gemeenschap lijkt zich helemaal geen zorgen te maken over de school. "Een school die nog niet alle leerjaren heeft, hoeft ons niet op de hoogte te stellen van posten die nog niet zijn ingevuld", klinkt het daar. "We hebben de school geïnspecteerd en stelden vast dat de instelling voldoet aan onze criteria."

Maar op de website van de school staat dan weer niets te lezen over het educatief project of het schoolreglement - en dat is nochtans een verplichting.

BX1 kon ECIB niet bereiken voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?