De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in de Lakensestraat

| De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS.)

KVS en VUB willen leerlingen inspireren met 'Mindblowers: Power'

© Belga
20/10/2023

De Vrije Universiteit van Brussel (VUB) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) lanceren vrijdag een mix aan wetenschappelijke en artistieke interventies voor middelbare scholieren uit de derde graad. Met 'Mindblowers: Power' trachten ze de leerlingen te inspireren op vlak van cultuur en wetenschap.

Er nemen drie Brusselse scholen deel aan 'Mindblowers: Power': Imelda Instituut, de Cardijnschool en het Koninklijk Atheneum Koekelberg.

Het initiatief is geïnspireerd op Mindblowers, een avond waar kunstenaars en wetenschappers het podium delen. Het evenement werd voorbije jaren georganiseerd voor studenten. Mindblowers vond dit jaar op 12 oktober plaats.

Middelbare scholieren

Vrijdag lanceren VUB en KVS voor de eerste keer op een editie voor middelbare scholieren uit diverse studierichtingen over de onderwijsnetten heen. Ze willen zo de geesten en harten van de scholieren openzetten voor kunst en wetenschap en de stad en haar jongeren dichter betrekken bij hun werking.

"Kunstenaars en wetenschappers verschillen niet zoveel van elkaar." zegt VUB-rector Jan Danckaert. "Beiden zoeken met een open houding naar oplossingen voor bestaande problemen. Naar manieren om betekenis te geven aan ons bestaan. Als Urban Engaged University willen we jongeren wapenen met kennis die hen de kans geeft om hun talenten te ontwikkelen en hun dromen waar te maken."

"Die interactie tussen kunst en wetenschap is een manier om nieuwe horizonten te creëren en leerlingen vleugels te geven om hun toekomstige rol in de wereld op te nemen."

Onderwijs ondersteunen

Met het initiatief willen VUB en KVS ook het onderwijs ondersteunen. Door het huidige lerarentekort is er vaak weinig ruimte voor extra events als Mindblowers, klinkt het.

"Met Mindblowers willen we leerlingen wegtrekken uit hun vertrouwde omgeving. Scholieren bereiken, veranderen én triggeren. In dialoog met KVS zoeken we methodes om de openheid van geest te stimuleren", aldus nog Danckaert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni