Leerkrachten Katholiek Onderwijs bezorgd dat kunstvakken verloren gaan

© Saskia Vanderstichele
| Leerkracht Kris Van den Broeck (archiefbeeld).

Leerkrachten van het Katholiek Onderwijs trekken aan de alarmbel. Scholen lijken een verandering door te voeren waardoor een gedeelte van de kunstvakken verdwijnt. Een petitie om dat ongedaan te maken verzamelde na één dag al meer dan tweeduizend handtekeningen.

De nieuwe eindtermen voor de tweede graad van het secundair onderwijs zijn nog niet goedgekeurd in het Vlaams Parlement, maar zitten in de laatste rechte lijn, zo schrijft De Standaard. Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft alvast model-lessentabellen klaar voor elke richting. Daarin is een nieuw vak opgenomen: ‘Maatschappelijke, economische en artistieke vorming’ (MEAV). Het is een verplicht vak van één uur per week dat de leerlingen één keer per graad moeten volgen, dus bijvoorbeeld in het derde en het vijfde jaar.

In het Katholiek Onderwijs worden daardoor plastische en muzikale opvoeding samengeperst tot één complementair uurtje ‘Artistieke Vorming’. Dat is althans de kritiek van een groot aantal leerkrachten dat zich heeft verenigd in een Facebookgroep. Ze vrezen dat de bijl wordt gezet in het vak artistieke vorming in de tweede en derde graad van het katholiek onderwijs.

Creativiteit is nodig

Dat zou een opvallende keuze zijn van scholen, vindt leerkracht plastische opvoeding Tine Delannoy. "In de eindtermen staan 'competentie inzake cultureel bewustzijn en culturele expressie' wel opgenomen." "Het is één van de acht 'sleutelcompetenties' van de Europese Unie", valt collega-leerkracht muzikale opvoeding Michiel Dehondt haar bij.

De leerlingen hebben nood aan creatieve vakken, klinkt het in een brief van Delannoy. "Kunst helpt hen om vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken. Het leert hen op een andere manier uitdrukking te geven aan ideeën en gevoelens. Mag er in ons prestatiegericht onderwijs met duizelingwekkend hoge verwachtingen ook even tijd en ruimte gemaakt worden om te ontspannen, om te dromen en plezier te maken, om te ontdekken hoe creatieve expressie je leven rijker kan maken?"

'Vrees ongegrond'

"We stellen die modellessentabellen op in overleg met onze schooldirecteurs," reageert Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen aan BRUZZ. Hij denkt dat de vrees van de leerkrachten onterecht is. Scholen zijn ook vandaag niet verplicht om de vakken artistieke vorming te geven, maar deden dat meestal wel. "Vanaf volgend schooljaar wordt artistieke vorming net officieel opgenomen in het curriculum van elke leerling, ongeacht de studiekeuze. Directeurs vragen ons daarbij nadrukkelijk om aparte leerplannen voor culturele vorming te blijven voorzien," zegt hij.

Scholen ontwerpen binnenkort hun lessentabellen voor volgend schooljaar en bekijken daarin welke plaats de creatieve vakken zullen krijgen. Later deze week volgt een antwoord op de open brief van de initiatiefnemers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?