© Guide des écoles | Het atheneum bevindt zich vlakbij tramhalte Pétillon.

Leerlingen protesteren tegen kledingregels in Etterbeekse school

TDN
© BRUZZ
09/06/2021

In het Franstalige atheneum Jean Absil in Etterbeek kanten leerlingen zich tegen de strenge kledingvoorschriften die de schooldirectie oplegt, voornamelijk aan meisjes. Dinsdag moest de politie tussenkomen om opruiende boodschappen weg te halen. De directeur gaat in dialoog met de leerlingenraad.

Volgens de RTBF controleert het atheneum Jean Absil sinds vorige week strenger op de kledingvoorschriften. Nu het zonnetje er na weken van slecht weer stilaan doorkomt, dragen scholieren al eens een korte broek of een topje. Maar dat is niet naar de zin van de schooldirectie. Die zou controles uitvoeren aan de schoolpoort. "Sommigen werd verteld wat ze wel of niet mogen dragen", bevestigt Géraldine Kamps van het Franstalig onderwijsministerie.

Om die kledingregels te bespreken, is donderdag een vergadering gepland tussen de leerlingenraad en de schooldirecteur. Daarmee leek het dispuut ten einde, maar maandag verschenen mannelijke leerlingen in korte T-shirts en topjes op school. Dat deden ze uit solidariteit met de meisjes in hun klas die een berisping hadden gekregen, omdat ze te schaars gekleed zouden zijn.

'Absil gaat naakt'

Dinsdagochtend werd de politie van de zone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe) opgeroepen, omdat er graffitiboodschappen en affiches verschenen waren op de gevel van het atheneum. "We zijn omstreeks 8.30 uur gearriveerd om vast te stellen of er schade was aangericht", aldus commissaris Michael Jonniaux aan de RTBF.

Met kritische tags - onder meer 'Absil à poil' (vertaling 'Absil gaat naakt') - protesteerden leerlingen tegen het beklemmende kledingklimaat. "Er waren ook twee posters opgehangen die leerlingen aanmaanden om de kledingvoorschriften niet te respecteren", zegt Jonniaux. Er wordt nagegaan wie de tags op de gevel zette.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie