Meer besmettingen op scholen, verschillende Brusselse basisscholen dicht

© Belgaimage
| Een eenzame rugzak is blijven hangen.

Uit nieuwe cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding blijkt dat het aantal coronabesmettingen op scholen toeneemt. Sinds enkele weken zijn ook in Brussel verschillende scholen gesloten omdat leerkrachten in quarantaine zitten. Katholiek Onderwijs Vlaanderen pleit ervoor dat scholen zelf een week afstandsonderwijs kunnen inlassen. Zo wil het garanderen dat alle leerlingen aanwezig kunnen zijn bij de examens.

Uit cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) blijkt dat er in het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en Brussel tussen 8 en 21 november een positieve covidtest afgenomen werd bij 1,76 procent van de leerlingen en 3,64 procent van de onderwijspersoneelsleden. 2,79 procent van alle leerlingen en 0,68 procent van de personeelsleden werd in quarantaine geplaatst. Wat de besmettingen bij de leerlingen betreft gaat het om een stijging van 36 procent in vergelijking met de voorgaande periode.

Concreet gaat het in de periode van 8 tot 21 november om 792 positief geteste leerlingen in Brussel, en om 274 positief geteste leerkrachten. Dat is meer dan tijdens de voorgaande twee weken. Toen testten 628 Brusselse leerlingen positief en 124 leerkrachten (al viel de herfstvakantie wel in die periode).

Als de meest recente rapporteringsperiode (8 tot 21/11) opgesplitst wordt valt op dat vooral in de meest recente week (15 tot 21/11) veel besmettingen werden geregistreerd (562 leerlingen vergeleken met 230 een week eerder).

De besmettingen leiden tot enkele schoolsluitingen. In het gemeenschapsonderwijs GO! zijn momenteel drie basisscholen volledig gesloten tot het einde van de week, in twee scholen zijn een aantal klassen gesloten tot het einde van de week. Dat meldt woordvoerster Karin Struys. In totaal telt de scholengroep 39 basisscholen en 17 middelbare scholen. Op het einde van de week evalueert de scholengroep de situatie om te zien of verlenging van de sluiting nodig is.

Preventief afstandsonderwijs

Andere netten hebben op dit moment nog geen gegevens over sluitingen door quarantaines van leerkrachten. Steven Vervoort, directeur Onderwijs bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie VGC, zit donderdag samen met de vertegenwoordigers van verschillende Brusselse scholen en hoopt daarna een gedetailleerder overzicht te kunnen geven.

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen pleit er ondertussen wel voor dat scholen kunnen beslissen om een week afstandsonderwijs in te lassen in de week voor de examenperiode. Op die manier wil de onderwijskoepel quarantaines tijdens de examens vermijden. Dat schrijft Belga op basis van een door de Katholiek Onderwijs Vlaanderen verzonden nieuwsbrief.

23 sluitingen in Vlaanderen

In Vlaanderen schakelden ondertussen 23 scholen noodgedwongen over op afstandsonderwijs. Nog een veelvoud aan individuele klassen besloot om afstandsonderwijs in te voeren. Met de examenperiode in aantocht, groeit daarom de bezorgdheid over een ernstig verstoorde examenperiode.

In de basisscholen van het GO!-onderwijs worden ondertussen ook hier en daar bepaalde activiteiten – zoals zeeklassen voor het lager onderwijs – geannuleerd, zo vernam BRUZZ. Dat maakt geen deel uit van een algemeen beleid van de scholengroep, maar heeft mogelijk te maken met organisatorische moeilijkheden.

"Voor een gedeelte hebben de sluitingen te maken met structurele problemen van lerarentekorten. Tot nu toe is het nog redelijk gelukt om het te bolwerken, maar in combinatie met quarantaines en wachten op testuitslagen volgen er organisatorische problemen," zegt woordvoerder Karin Struys.

Als er genoeg leerkrachten zijn worden onlinelessen voorzien ter vervanging, maar dat is niet altijd mogelijk. Wat volgens Struys zou helpen, is om de testresultaten sneller te ontvangen. Ook de contact tracing verloopt soms moeizaam, verneemt ze van leerkrachten. Daarnaast zijn gesprekken met de Vlaamse overheid gaande over meer structurele oplossingen voor het leerkrachtentekort.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?