3 september 2018: eerste schooldag in Brussel

| Momenteel ligt het aantal voorrangsplaatsen voor Nederlandstaligen nog op 55 procent, maar dat wordt binnenkort opgetrokken tot 65 procent.

Meer plaats voor kinderen met Nederlandstalige ouders

KDM
© Belga - BRUZZ
07/09/2018
Updated: 07/09/2018 15.25u

In Brusselse Nederlandstalige scholen worden extra voorrangsplaatsen gecreëerd voor leerlingen met Nederlandstalige ouders. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Ook wie al negen jaar les volgt aan een Nederlandstalige school, krijgt binnenkort voorrang.

In het Brusselse Nederlandstalig onderwijs komen er meer plaatsen voor kinderen met Nederlandstalige ouders. Die voorrangsplaatsen zijn er om te garanderen dat Nederlandstalige kinderen vlotter een plaats vinden in het Nederlandstalig net. Momenteel wordt 55 procent van de vrije plaatsen gereserveerd voor Nederlandstalige kinderen. In de toekomst zal die lat opgetrokken worden tot 65 procent.

Om in aanmerking te komen voor zo'n voorrangsplaats, moet minstens één ouder van een kind het Nederlands machtig zijn.

1 op 5 banken volledig vrij

Verder worden er ook nieuwe voorrangsplaatsen in het secundair onderwijs gecreëerd voor leerlingen die al negen jaar les volgen in een Nederlandstalige school. In totaal zijn zo vier op de vijf schoolbanken in het Brusselse Nederlandstalig onderwijs onderworpen aan voorrangsregels.

“We zien dat er heel wat plaats tekort is voor kinderen van Nederlandstaligen in Brussel”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan BRUZZ. “We geven daarom een prioriteit aan leerlingen die thuis Nederlands spreken of hun schoolloopbaan in het Nederlandstalig onderwijs afmaken.”

Het kabinet van Crevits benadrukt evenwel dat het niet wenselijk zou zijn 100 procent voorrangsplaatsen na te streven. Alle leerlingen moeten een kans krijgen op een plaats in het Nederlandstalig onderwijs, klinkt het.

'Transparanter'

De extra voorrangsplaatsen kaderen in een breder akkoord van de Vlaamse regering rond het inschrijvingsrecht aan basis- en secundaire scholen. Doel daarvan is te vermijden dat ouders nog moeten gaan kamperen voor de schoolpoort om hun zoon of dochter in te kunnen schrijven op een populaire school.

Concreet zullen scholen met capaciteitsproblemen vanaf dit schooljaar met een centraal, digitaal aanmeldingspunt moeten werken. In Antwerpen, Gent en Brussel is het zelfs voor alle scholen verplicht om gebruik te maken van zo'n aanmeldingssysteem. Voordeel daarvan is dat dubbele inschrijvingen onmogelijk worden.

Ouders zullen zich steeds eerst moeten aanmelden voor een plaatsje op een school. Een maand later kunnen ze hun kinderen dan ook effectief kunnen inschrijven.

“Met dit akkoord ontwarren we opnieuw een belangrijke knoop in een onderwijsdossier dat al lang aansleepte”, verduidelijkt Crevits. “Dit nieuwe transparante inschrijvingsrecht maakt een einde aan het kamperen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Hilde Crevits

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni