Live

Herbeleef Meester BRUZZ vanuit GO! Kunsthumaniora Brussel

01/09/2023
Updated: 01/09/2023 14.02u

Op 1 september luidde BRUZZ mee het nieuwe schooljaar in met een speciale uitzending vanop de speelplaats van Go! Kunsthumaniora Brussel en Basisschool 't Plant'Zoentje in Laken. Herbekijk hier de hoogtepunten van de uitzending.

Leerlingen sluiten ‘Meester BRUZZ’-uitzending al dansend af

Onze live radio-uitzending vanop speelplaats van de Kunsthumaniora zit er weer op. Op de tonen van het 'Vliegerlied' zwaaien de leerlingen BRUZZ al dansend uit.

Jurgen Wayenberg: 'Plan van Weys is moeilijk te implementeren in een meertalige, diverse stad als Brussel'

Jurgen Wayenberg, directeur van GO! Scholengroep Brussel, was twaalf jaar lang directeur van de Kunsthumaniora in Laken en keert dus even terug naar zijn vertrouwde habitat. Hij blikt met Bram vooruit op het nieuwe schooljaar en raakt daarbij verschillende grote thema's aan: het lerarentekort, de zijinstromers en de plannen van minister Ben Weyts (N-VA) om andere talen dan het Nederlands te bannen uit de klas en op de speelplaats.

Orkestles op de eerste schooldag: ‘Niets beter dan 1 september te beginnen door samen muziek te spelen’

Reporter Saïd volgt nog één laatste les mee: de orkestles. Hij is alvast onder de indruk van het talent van deze leerlingen.

Leerlingen zesde jaar Woord brengen een gedicht

De laatstejaarsstudenten van de richting Woord dragen een gedicht voor aan Séverine. Die is helemaal onder de indruk van de vertelkunsten van Anne en Andreas.

Leerlingenraad Kunsthumaniora: ‘De directie luistert echt naar ons’

Als je aan deze leden van de leerlingenraad vraagt waarom ze zo graag op de Kunsthumaniora zitten, is het antwoord duidelijk: iedereen hier wil zijn passie achternagaan. Dat ze in de leerlingenraad mogen zitten, is nog een extra bonus. “De directie is heel open en luistert echt naar ons”, klinkt het.

Meester BRUZZ op bezoek bij meester Ruben in de lerarenkamer

De lerarenkamer. Verboden terrein voor elke leerling, maar reporter Saïd mocht er vandaag wel eens een kijkje gaan nemen. Hij sprak er met Ruben, die al tien jaar lesgeeft op de Kunsthumaniora.

Basisschool De Weg-Wijzer geeft op woensdag geen les als oplossing voor lerarentekort

Enkele Brusselse scholen werken vanaf dit jaar met een vier- in plaats van vijfdagenweek. Basisschool De Weg-Wijzer in Evere is er daar één van. “Veel van onze leerkrachten komen van buiten Brussel, zo moeten zij minder pendelen”, legt directeur Lisa uit.

Leerlingen Kunsthumaniora: ‘Andere scholen zijn een saaie boel tegenover de onze’

Deze leerlingen van het vierde jaar muziek zijn helemaal klaar voor een nieuw schooljaar in de Kunsthumaniora. Waarom komen ze zo graag terug naar school? “Je kan hier echt doen wat je wil en waar je van houdt, daarom zijn leerlingen ook meer gemotiveerd om te werken voor school”, legt Milou uit.

Vrije Vlaamse Basisschool in Ukkel staat vandaag helemaal in het teken van bijen

BRUZZKet-reporter Emilia kon deze voormiddag al een bijendans meepikken in de basisschool. De leerlingen krijgen ook nog uitleg van een imker, en ze zullen zelf ook honing kunnen proeven. Het is eens wat anders voor een eerste schooldag.

Modeleerkracht Veerle: ‘Na achttien jaar is het nog altijd spannend’

Reporter Said ging eens langs bij de modestudenten van de Kunsthumaniora Brussel. Die zijn er meteen ingevlogen en aan hun broek-ontwerpen begonnen. Maar volgens leerkracht Veerle is het toch vooral uitkijken naar de werkweek van volgende week.

Vzw Enchanté steunt scholen in strijd tegen honger op school

Kant-en-klare lunches, soepprojecten, een ontbijthoekje... het zijn maar enkele van de vele initiatieven die vzw Enchanté steunt met hun project ‘brooddoosnodig’. Daarmee zetten ze zich in tegen de lege brooddozenproblematiek op scholen, en tegen honger op school in het algemeen. Want dit gaat dikwijls verder dan de lege brooddozen alleen.

Nieuwe Jezuïetenschool in Molenbeek wil nauwe band met de buurt

In Molenbeek is vandaag een gloednieuwe Jezuïetenschool opengegaan, de Egied van Broeckhovenschool. En dat is niet zomaar een Jezuïetenschool, legt directeur Corine uit. “We focussen op twee domeinen: STEM en maatschappij & welzijn, en bieden die aan in zowel ASO, BSO als TSO.” De school wil ook een goed contact met de buurt, door samen te werken met verschillende organisaties.

Waar houden de kindjes van het derde kleuterklasje zich vandaag mee bezig? Saïd zoekt het uit.

Reporter Saïd gaat langs bij kleuterleidster Julie, die een eerste schooldag altijd weer even wennen vindt. “Maar het helpt wel dat ze mij al kennen van vorig jaar.”

Conciërge Bob: 'Ik begin als iedereen stopt en ik stop als iedereen begint'

Bob Van Wambeke is oud-leerling, conciërge én leerkracht in de Kunsthumaniora Brussel. Hij heeft een appartementje op de schoolcampus, en zorgt ervoor dat de school altijd goed afgesloten is, de lichten uit zijn en de ramen toe. Zelf heeft hij alleen maar goede herinneringen aan zijn tijd als leerling: “De sfeer is hier speciaal, de mensen hebben hier al heel vroeg een eigen identiteit.”

Leerlingen Kunsthumaniora zetten het schooljaar muzikaal in

Nog tot 14 uur presenteert BRUZZ-radio live vanuit de Kunsthumaniora Brussel. Die zit natuurlijk vol met getalenteerde kinderen. Deze leerlingen klassieke muziek komen aan de BRUZZ-bus hun zangkunsten tonen.

Zorgcoördinator Nele gaat in gesprek met ouders om lege brooddozen te vermijden

Zorgcoördinator Nele van basisschool ‘t Plant’Zoentje probeert ervoor te zorgen dat geen enkele leerling zonder een (evenwichtige) lunch naar school komt. Daarvoor gaat ze regelmatig in gesprek met de ouders. Omdat de school gesubsidieerd wordt, kan ze gratis warme maaltijden aanbieden aan kinderen in armoede.

Saïd verwelkomt de eerste leerlingen aan de schoolpoort

BRUZZ-reporter Saïd staat aan de schoolpoort van basisschool ‘t Plant’Zoentje om de eerste leerlingen te verwelkomen. Jens en zijn mama zijn helemaal klaar voor de eerste schooldag, al zijn er ook wel wat zenuwen te bespeuren.

Directeur Johan Laermans: ‘De eerste schooldag is altijd spannend’

Johan Laermans, directeur van basisschool ‘t Plant’Zoentje, begint het schooljaar met een bijna volledig lerarencorps. De basisschool komt nog anderhalve leerkracht tekort. Volgens directeur Laermans was het dit jaar dan ook iets makkelijker dan vorige jaren om leerkrachten te vinden.

Directeur Serge Algoet: 'Een van de weinige directeurs zonder lerarentekort'

De directeur van de Kunsthumaniora draait al zo'n 26 jaar mee in het onderwijs, maar ook voor hem blijft de eerste schooldag een beetje stressen. De 410 leerlingen die van overal in het land komen, volgen allerlei richtingen binnen de podiumkunsten: Woord, Dans, Muziek, Musical... "De bedoeling is dat wij ze hier klaarstomen voor het hoger kunstonderwijs. Wonder boven wonder ben ik een van de weinige directeurs in Brussel zonder lerarentekort."

Saïd maakt de leerlingen wakker

De Kunsthumaniora in Laken waar we vandaag te gast zijn, hebben ook een internaat. En naar onze bescheiden mening is reporter Saïd dé uitgelezen man om de meer dan veertig leerlingen te wekken voor hun eerste schooldag. "Voor velen is dit toch een spannend moment."

Sven Gatz: '52.000 Brusselse jongeren starten vandaag aan hun schooljaar'

Sven Gatz (Open VLD), VGC-collegelid voor Nederlandstalig onderwijs is de eerste gast in de BRUZZ-bus. Hij 'fladdert' naar eigen zeggen op deze eerste september de hele dag van school naar school. Bij Gunnar geeft hij een overzicht van hoeveel Nederlandstalige Brusselse jongeren vandaag weer naar school gaan, en hoe het nu precies met het beruchte lerarentekort is gesteld.

Meester BRUZZ - terug naar school

Op 1 september start het nieuwe schooljaar voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. Volg hier het belangrijkste nieuws over het Brusselse onderwijs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni