Met een diploma van leerkracht vind je altijd werk in Brussel

AAB
© BRUZZ
03/06/2022

Jongeren met een diploma onderwijs, zorg, administratie, paramedische of toegepaste wetenschappen maken het meeste kans op een duurzame job in de hoofdstad. Dat blijkt uit onderzoek van view.brussels. Ook vrouwen met een diploma hoger onderwijs krijgen sneller een jobaanbieding.

View.brussels, het Brussels observatorium voor werk en opleiding, onderzocht met welke diploma’s in Brussel jongeren het snelst werk vinden. De rangschikking werd gemaakt op basis van de hoeveelheid jongeren die minstens één maand na hun inschrijving bij Actiris een job vonden. “Dankzij de resultaten van deze studie kunnen we in de toekomst jonge Brusselaars helpen de juiste keuzes te maken," zegt Cristina Amboldi, algemeen directeur van Actiris.

Dit is de top 5:

  1. Onderwijs (95,6%)

  2. Toegepaste wetenschappen (93,3%)
  3. Paramedisch (88,7%)

  4. Sociaal werk en zorgverlening (84,7%)

  5. Zakelijke administratie en management (84,7%)

Naast deze top 5 zijn er nog verschillende sectoren die goede keuzes blijken te zijn op het vlak van jobkansen.

Middelbaar onderwijs

Personen met een getuigschrift middelbaar onderwijs als hoogst behaald diploma zoeken best een job in de kinderverzorging en verpleging. Daar bedraagt de jobzekerheid 77,2 procent. Daarnaast zijn preventie en bewaking (72,7%) en industrie (72,2%) de best scorende vacatures.

Bachelor

Jongeren met een bachelordiploma kiezen liefst voor een carrière als onderwijzer. Zoals hierboven al vermeld zijn jongeren in deze sector quasi zeker van een job, met een werkzekerheid van 95,6 procent. Ook wie een diploma in de informatica (83%) haalt, maakt een grote kans op een snelle jobaanbieding.

Master

In de top 5 werd al vermeld dat personen die een diploma toegepaste wetenschappen op zak hebben, in 93,3 procent van de gevallen binnen het jaar een duurzame job vinden. Jongeren met een masterdiploma vinden naast deze studierichting ook dikwijls een job in recht & criminologie (82,5%).

Hoogopgeleide vrouwen

De vraag naar hoogopgeleide arbeidskrachten in Brussel gaat in stijgende lijn, op 20 jaar tijd steeg de vraag met maar liefst 66 procent. Nog maar één op de zeven werkgevers is op zoek naar laag geschoolden. Doordat de vraag naar hoogopgeleiden zo hard stijgt, vindt drie op de vier jongeren met een bachelor of master binnen het jaar een duurzame job via Actiris. Bij personen met enkel een middelbaar diploma is dit maar één op twee. Dit cijfer daalt nog meer voor personen die hun middelbare studies vroegtijdig stopzetten, daar vindt maar één op de drie jongeren binnen het jaar werk.

Opmerkelijk is dat vrouwen sneller een vacature aangeboden krijgen dan mannen. Hier spelen twee factoren een rol. Ten eerste hebben vrouwen die bij Actiris aan de deur komen kloppen vaker een diploma hoger onderwijs. Bij de vrouwen is dat 44,5 procent en bij mannen maar 29,3 procent. Ten tweede kiezen vrouwen vaker voor studierichtingen met een heel hoge uitstroom naar werk, zoals verzorging/verpleging en onderwijs.

Het ideaal profiel voor een snelle jobaanbieding zou in theorie een hoogopgeleide vrouw in het onderwijs moeten zijn.

Coronacrisis

Er is een opmerkelijk verschil tussen de jongeren van 2018 en die van 2019. Door corona vond van de jongeren die zich in 2019 bij Actiris aanmelden maar 50 procent een job. Binnen de groep van 2018 was dat 57,8 procent.

Toch heeft volgens view.brussels de lockdown een positieve impact gehad. Door de instabiele arbeidsmarkt bleven veel jongeren langer studeren. De grotere vraag naar werknemers met een diploma hoger onderwijs zorgt ervoor dat veel jongeren sterker zullen staan op de arbeidsmarkt. “Studeren loont! Hoe meer diploma’s een Brusselaar heeft, hoe groter de kans dat hij snel een baan vindt," aldus Bernard Clerfayt (Défi). "Er is een grote vraag naar hoogopgeleide profielen op de arbeidsmarkt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni