| Aanschuiven aan de Hendrik Conscienceschool in Schaarbeek.

Meteen lange wachtrijen aan de schoolpoort: 'Halfuur aanschuiven tussen het volk'

EC, EDB
© BRUZZ
01/09/2020

Aan verschillende Brusselse basisscholen was het vanochtend druk aanschuiven op de stoepen voor de schoolpoort. Ouders maken zich zorgen dat de sociale afstand niet altijd gerespecteerd werd.

Tot een halfuur in de rij staan om de kinderen naar school te brengen: zowel vanuit Schaarbeek, Molenbeek, Brussel-Stad en Koekelberg kreeg BRUZZ al meldingen dat de wachttijden flink opliepen op de eerste schooldag. Zo vertelt één van de ouders van basisschool De Kleurdoos aan BRUZZ geschokt te zijn over de drukte in de Moutstraat dinsdagochtend.

“Ik arriveerde omstreeks 8.30 uur met mijn 9-jarige dochtertje, en toen moesten ouders zo’n 45 minuten wachten om hun kinderen af te geven,” vertelt de ouder aan BRUZZ. "De rij dikte aan tot aan het politiekantoor achter de hoek. Ik weet niet waarom we zo lang moesten wachten, misschien namen ze de temperatuur? Maar in ieder geval was ik geschokt: we stonden allemaal opeengepakt in die rij. Ik heb twee paar ouders terug met hun kinderen naar huis zien trekken.”

“Ik belde gisteren nog met de directie en toen leken ze alles onder controle te hebben,” aldus de ouder. “Vandaag heb ik echt getwijfeld om mijn dochtertje mee terug naar huis te nemen. Als de situatie niet verandert, dan houd ik haar thuis.”

'Discipline'

Ook aan de Hendrik Conscienceschool in Schaarbeek stond op deze 1 september een rij van vele meters lang. "Er stonden ellenlange files omdat men er persoonlijk op toekeek dat ieder kind zijn of haar handen ontsmette," vertelt Gideon Boie, vader van een zoontje dat vandaag naar het zesde leerjaar zou gaan. "De situatie was rustig, maar de afstandsregels konden niet gerespecteerd worden. De agent ter plekke zei dat er initieel chaos was, en men daarom een rij heeft gevormd. Maar omdat hij daar alleen stond, gaf hij toe niet te kunnen toezien op de afstandsregels."

"De school denkt natuurlijk aan zichzelf als een veilig eiland, met de schoolpoort als drempel," aldus de vader. "Dat begrijp ik, maar dan krijg je situaties als deze. Het is niet enkel de verantwoordelijkheid van de school, maar ook die van de gemeente om dit in goede banen te leiden, door bijvoorbeeld ruimte te maken waar er nu parkeerplaatsen zijn. " De directie van de Hendrik Conscienceschool heeft naar eigen zeggen nog geen tijd om te reageren. Vanuit De Kleurdoos zegt de directie niet te communiceren zonder afstemming met de Scholengroep Brussel. Die laatste was nog niet bereikbaar voor commentaar.

In Brussel-Stad stond ook aan de basisschool van het Sint-Jan Berchmanscollege een flinke rij, vertelt één van hun ouders aan BRUZZ. Directrice Hilde Gryseels geeft toe dat de ouders geduldig moesten zijn, maar spreekt niet over grote problemen. "We hebben vorige week een mail uitgestuurd naar de ouders met duidelijke instructies: voor wie nieuw was op school, mocht één ouder mee naar de klas gaan. Sommige ouders hadden bij wijze van spreke geluk dat ze een kleuter en een kind in het eerste leerjaar hadden. Daar konden de mama en papa opsplitsen en beide mee naar binnen."

Aan de schoolpoort in het Sint-Jan Berchmanscollege stond wel iemand om te controleren of de afstand bewaard werd. "Die persoon zag er ook op toe dat iedereen de handen ontsmette", zegt Gryseels. "Ja, de ouders moeten wat geduld hebben, maar ze hebben zowel in de rij als op de speelplaats voldoende afstand bewaard. De grote uitdaging is vanavond, als de kinderen weer buitengaan. Het is een kwestie van discipline bij de ouders."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Onderwijs , eerste schooldag , social distancing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni