Minister Gatz opent uitgebreide basisschool in Schaarbeek

© Eva Vanhengel
| Bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD) opent de uitgebreide basisschool Boodschapinstituut in Schaarbeek.

Brussels minister Sven Gatz, in het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw, heeft de gerenoveerde en uitgebreide basisschool Boodschapinstituut in Schaarbeek officieel geopend. De school krijgt nu een dubbele capaciteit, tot 440 plaatsen. In de zomer van 2022 krijgt de school een nieuw sanitair blok en een grotere sportzaal.

Het bestaande schoolgebouw hangt nu samen aan het aangrenzende kloostergebouw, dat een oppervlakte heeft van 1.200 vierkante meter. Dankzij de renovatie van beide gebouwen is de capaciteit van de basisschool nu verdubbeld tot 440 plaatsen. "De vraag naar capaciteitsuitbreiding van het Nederlandstalig onderwijs in Schaarbeek is nog altijd zeer groot", stelt Gatz.

De VGC subsidieert de renovatie voor het Boodschapinstituut met 330.000 euro. Daarnaast kon KatOBA nog een beroep doen op 1,1 miljoen euro capaciteitssubsidies van de Vlaamse Gemeenschap en ongeveer 2 miljoen euro via AGION voor de aankoop van en werken aan het klooster via AGION.

Drie fases

Na de aankoop van het klooster in 2016 stelde KatOBA het architectenbureau ZAmpone architectuur aan om een volwaardige dubbele basisschool te ontwerpen. Drie jaar geleden werd daarvoor officieel de eerste steen gelegd.

De bouwwerken werden opgedeeld in drie fases. Eerst werd het klooster omgevormd tot schoolgebouw met moderne klaslokalen en polyvalente ruimtes. De school kreeg dan een nieuwe hoofdingang in de Jan Stobbaertslaan. Bij de tweede fase werd het huidige schoolgebouw aangepakt.

De derde fase staat gepland voor de zomer van 2022. Dan bouwt het schoolbestuur een nieuw sanitair blok en krijgt de sportzaal een forse uitbreiding.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?